(Hemmets Journal april 2013)

 

 

Det är lördag förmiddag på Peters konditori i Falkenberg. Vid ett bord sitter åtta eleganta kvinnor, klädda i lila och med röda hattar. Stämningen är uppsluppen. Det här är kvinnor som redan uppfyllt alla livets förpliktelser och som nu försvarar sin rätt att bara vara och njuta av livet. Det är fikaträff med Red Hat Society.

 

TEXT OCH FOTO: STEFAN LUNDBERG

 

 

Det slamrar av kaffekoppar och bakelseskedar, skratten avlöser varandra och blickarna från de övriga cafégästerna naglar sig fast vid det färgstarka sällskapet. Kvinnorna runt bordet är i åldrarna 50 till 70 år.

– Även i vår ålder måste man våga visa upp sig och ta lite plats. Varför skall man behöva vara så grå och tråkig bara för att man blivit lite äldre, säger Anna-Karin Axborn och rättar till sin röda, bredbrättade hatt över den lila tunikan.

Anna-Karin är Queen. Det är hon som startat Falkenbergs Röda Hattar, en underavdelning till den internationella organisationen Red Hat Society, vars enda syfte är att kvinnor över 50 skall träffas och ha roligt tillsammans. Precis som alla de övriga medlemmarna har Anna-Karin tagit sig ett smeknamn efter en blomma. Hon kallas Förgätmigej.

Det är 15 år sedan en amerikansk kvinna, Sue Ellen Cooper i Tucson i USA, i en ren impulshandling, köpte sig en stilig röd hatt och strax därefter också läste en dikt av poeten Jenny Joseph om en åldrande kvinna i lila kläder och röd hatt.

”När jag är en gammal kvinna ska jag gå klädd i purpur,

och en röd hatt som inte alls passar till”

Sue Ellen kände en slags systerskap med kvinnan i dikten, kopierade den och skänkte den tillsammans med en röd hatt som födelsepresent till en väninna. Denna väninna visade i sin tur samma generositet mot en av sina väninnor och den vänliga vågen av röda hattar spred sig som en löpeld. Över en kopp the bildades sedan Red Hat Society, en organisation för kvinnor över 50 år, utan regler och stadgar, som nu sprids över världen. I dag finns 40 000 avdelningar, eller chapter som det kallas, i 25 länder. I Sverige ett drygt dussintal. Och målet är bara att njuta av livet och våga sticka ut. Refrängen i den speciella Red Hat Society-sången säger allt: ”Hela livet har jag ägnat tid åt andra, nu är det dags att ägna tid åt mig själv.”

De Röda Hattarna vill också göra den mogna och äldre kvinnan mer synlig i samhället. Därför klär man sig i starka färger- lila och rött. De stora röda hattarna har blivit ett signum.

– Vi känner oss stolta och eleganta i våra röda hattar och vi vill signalera glädje när vi kommer, säger en annan av kvinnorna runt bordet, Anita ”Veronica” Liljedahl.

Att den röda hatten stärker självkänslan är alla runt bordet överens om.

– Om man känner sig lite grå, trist och nedstämd så tar man på hatten och går ut på stan. Den uppmärksamhet man får då ger en liten kick.

Det var flera år sedan Anna-Karin Axborn av en ren händelse råkade få syn på en massa tanter i röda hattar på Internet. Hon blev nyfiken och återvände sedan till den där sidan flera gånger och läste mer. Hon hade hamnat på Red Societys hemsida och fascinerades av den enkla filosofin om den äldre kvinnan rätt att hävda sig och ta för sig av livet.

För några månader sedan upptäckte Anna-Karin att organisationen också fanns i Sverige. Då gjorde hon äntligen slag i saken och beslöt bilda ett chapter även i Falkenberg.

– En väninna och jag bjöd hem några kompisar och alla tyckte det lät spännande. Sedan spred sig ryktet och nu har vi redan femton medlemmar, säger hon.

Själv hade hon lila som favoritfärg redan tidigare och en röd hatt skaffade hon snabbt. I dag har hon ett helt batteri av röda vackra hattar, stora som små, och matchande accessoarer.

– Det är kul, man mår bra och vi möts av många glada leenden, säger Anna-Karin.

Och även kvinnor under 50 är faktiskt välkomna. Men då gäller en annan klädkod. De yngre kvinnorna måste bära lavendelfärgade kläder och rosa hatt.

Och även om regler och förordningar är förbjudna så finns det några få. Man får vi inte prata politik, religion eller sjukdomar

  Men om någon är sjuk får vi naturligtvis tala om det, hjälpa och ge stöd. Däremot skall vi inte hålla på och älta våra egna krämpor.

Minst en gång i månaden träffas de i sina röda hattar för att umgås, ha någon aktivitet tillsammans eller bara för att ta en fika och visa upp sig.

– Det är inte bara unga tjejer som är vackra och kan ha roligt. Det gäller faktiskt även oss lite äldre kvinnor, säger Jaroslava ”Röda Nejlikan” Nilsson och ler under sällskapets största röda hatt. 

Inför nästa år har Falkenbergs Röda Hattar kalendern fulltecknad. På programmet står allt från Zumba-dans till lektion i Hjärt- och lung-räddning, julbord och pic-nic.

Men årets verkliga höjdpunkt inträffar i april då internationella Red Hat Society fyller 15 år. Det skall firas med ett stort jubileum i Göteborg där Sveriges första chapter, Rhapsody in Red, står för värdskapet. Då blir det parad med kvinnor i röda hattar från hela landet.

Mogna kvinnor i rött och lila. Kvinnor som släppt alla krav och bara vill vara.

 

 ----------------------------------------------------------------

 

FAKTARUTA

 

Dikten som födde Red Hat Society:

 

WARNING

By Jenny Joseph

 

When I am an old woman I shall wear purple
With a red hat which doesn't go, and doesn't suit me.
And I shall spend my pension on brandy and summer gloves
And satin sandals, and say we've no money for butter.
I shall sit down on the pavement when I'm tired
And gobble up samples in shops and press alarm bells
And run my stick along the public railings
And make up for the sobriety of my youth.
I shall go out in my slippers in the rain
And pick flowers in other people's gardens
And learn to spit.

Tillbaka

Home