(Allas febr 2013)

 

 

 

Ett telefonsamtal från en kusin kom att förändra livet för Nathalie. Hon hittade tillbaka till sina sydamerikanska rötter och fick en lysande affärsidé. Nathalies physalismarmelad är nu på väg att bli räddningen för de fattiga bönderna i hennes gamla hemby i Colombia.

 

AV STEFAN LUNDBERG

FOTO: STEFAN NILSSON OCH PRIVAT

 

 

Nathalie Aldana, 41, är född i Sverige men har sina rötter till häften i Colombia och till hälften i Norden.

– Jag är resultatet av en sommarromans mellan min pappa från Colombia och min finska mamma, säger Nathalie, som själv är uppvuxen både i Stockholm och i den lilla bergsbyn Icononco på Andernas bergssluttning.

Vi träffas i familjens nybyggda radhus i Sundbyberg dagen före sommarens skolavslutning. Här bor Nathalie tillsammans med sin man Michael och 6-årige sonen Rafael. Nästa dag skall lille Rafael sluta förskolan och det skall bli kalas. Nathalie flänger runt i köket medan hon med sydländska gester berättar om sin kärlek till barndomsbyn i Colombia där hennes pappa ännu bor kvar och till och med varit borgmästare i flera omgångar.

– Mamma och pappa träffades en sommar på Karolinska sjukhuset här i Stockholm. Mamma var sjuksköterska och pappa feriejobbade som truckförare för att tjäna ihop pengar till sina utlandsstudier.

När Nathalie var två år flyttade hela familjen till pappans hemby där man sedan bodde till hon fyllde sex och föräldrarna separerade. Nathalie och hennes mamma återvände då till Stockholm.

– Det blev mitt livs trauma! Jag drabbades en smärtsam separationsångest när jag tvingades skiljas både från min pappa och från den colombianska kulturen. Men jag la locket på och visade inte mina känslor, säger Nathalie.

Istället blev hon expert på att vara svensk och att anpassa sig till vad hon kallar ”landet lagom”.

Att en stor del av hennes hjärta fortfarande finns i den lilla byn i Sydamerika, dit hon återvänt så många gånger, är inte att ta miste på då hon berättar.

I byn har hon haft hela sin släkt på pappans sida. Trettio kusiner och massor av fastrar och farbröder. Ännu i dag bor flera av dem kvar och när hon kommer på besök bor hon alltid i sin farmors över hundra år gamla röda trähus.

– Att komma till Icononco är som att ta ett steg hundra år tillbaka i tiden. Byn är som hämtad ur en roman av den colombianske nobelpristagaren Gabriel García Márquez. Allt finns där. De små färggranna husen som kantar de branta gatorna trafikerade av både hästar och åsnor, byfånen, hon som kallas häxan, den lilla bordellen och den korrupte polischefen. Och på bergssluttningarna, som täcker tre klimatzoner, odlas allt från potatis och morötter till apelsiner, bananer, mango, physalis, lime och kaffe.

Minst en gång om året återvänder Nathalie till Icononco. Ibland går hon längs bygatan med sin pappa och då kan en promenad på hundra meter kan ta uppemot en timme. Alla byborna vill få en pratstund med Don Joaquim och krama om hans ”lilla” dotter.

Men idyllen oroas också av den ständigt närvarande gerillan som opererar i trakten och då och då gör sina våldsamma attacker mot byn och dess omgivningar.  

Och telefonsamtalen i Sundbyberg med en av kusinerna hemma i byn blir också ofta långa. Det är mycket som skall avhandlas.

– Vi pratar om allt. Om vem som varit otrogen med vem, vem som är sjuk och vem som har dött.

Det var vid ett av dessa telefonsamtal som Nathalie fick impulsen som kom att ge hennes liv en helt ny vändning.

Det var för tre år sedan som telefonen ringde. Det var kusinen från byn som berättade om hur traktens bönder blivit svikna av de stora grossisterna. Många av dem hade börjat odla physalis sedan uppköparna förbundit sig att ta hand om skördarna och betala bra.

Nathalies kusin berättade att bönderna blev lovade guld och gröna skogar, men att många av dem förlorade allt då uppköparna

plötsligt bara övergav dem. Tusentals ton med physalisplantor fick rivas upp och kastas.

– Då blev jag förbannad, säger Nathalie, som genast fick sin idé.

Hon ville rädda bönderna hemma i Icononco. Redan dagen därpå gick hon och köpte en massa physalis och satte i gång att experimentera hemma i köket.

– Hur svårt kan det vara, tänkte jag, som aldrig kokat marmelad förr och som inte visste någonting om physalis mer än att det är en antioxidantbomb med massor av goda egenskaper.

 Nathalie började slå i olika böcker och gjorde sedan marmeladkok efter marmeladkok med olika delar frukt, socker och andra ingredienser. Hon provade sig fram tills hon blev nöjd. Men innan hon gav sig iväg ut på stan med smakprover till saluhallar och delikatessbutiker bjöd hon hem en väninna, som är vinexpert.

– Vi satt en dag hemma hos mig och provsmakade marmelad till lämpliga viner tills vi hittade det bästa receptet.

Det blev en marmelad med 70 procent ren physalisfrukt, frukten som sägs kunna bota allt från gråstarr till diabetes och prostataproblem. Med några burkar marmelad i bagaget reste Nathalie och hennes lille son sedan till Colombia för att få även physalisbönderna med på sitt projekt. Marmeladen föll i smaken men att övertyga bönderna om att delta i projektet var svårare.

– De är märkta efter decennier av våld, svek och misstro. Man utgår från att alla alltid har en baktanke och att någon skulle komma och erbjuda sig köpa deras skördar lät för bra för att vara sant, säger Nathalie.

Men till slut lyckades hon få till ett kontrakt med en av bönderna. Och hon hoppas att fler skall följa efter.

  I dag kokas marmeladen efter Nathalies eget recept i Colombias huvudstad Bogota. I höstas lanserades den för första gången och i en liten glasburk med en kolibrifågel som symbol kan man nu köpa Nathalies Physalismarmelad i ett 30-tal delikatessbutiker i Sverige.

Och Nathalie har stora planer för framtiden. Hon vill utveckla sin verksamhet till flera produkter från Colombia och på sikt vill hon låta en del av pengarna gå tillbaka till de bönderna i form av utbildning så att de själva kan förädla och välja ut de frukter som skall användas till Nathalies marmelad.

– Jag vill ge någonting tillbaka till byn, säger Nathalie, och hennes slogan har blivit ”En god smak för en god sak!”

Ett par dagar efter intervjun med Allas Veckotidning gav hon sig i väg på ännu resa till Icononco för att träffa byns nye borgmästare och diskutera sitt hjärteprojekt med honom

Nathalie har börjat sitt nya liv! Och förändringen kom i precis rätt tid. Efter flera år som personlig coach då hon arbetat med att hjälpa andra människor att finna sig själva hade hon börjat grubbla över vem hon själv egentligen var.

– Nu har jag hittat tillbaka till mina egna rötter och lyckats förverkliga mig själv samtidigt som jag kan göra skillnad för människorna därhemma i min barndomsby i Colombia. Det är fantastiskt!

FAKTA PHYSALIS

Flerårig, meterhög ört med hela blad och gula blommor.

Hör till samma växtfamilj som potatis.

Fruktköttet är saftigt och mjukt och innehåller en mängd

små mjuka kärnor. Smaken är frisk, fyllig och lite syrlig.

Physalis är rik på vitamin A och C och har sitt ursprung i Sydamerika.

(Källa: LivsmedelsSverige www.livsmedelssverige.se)

 

RECEPT

Parfait på physalis

Detta behöver du för ca 6-8 personer:

§           3/4 burk Nathalies Physalis Marmelad

§           4 äggulor

§           1⁄2 dl florsocker

§           4 dl vispgrädde

§           ca 10-15 physalisfrukter

1.        Vispa äggulorna med florsockret.

2.        Vispa i 3/4 burk av Nathalies Physalis Marmelad.

3.        Vispa vispgrädden för sig (ej för hårt) och blanda den FÖRSIKTIGT med
äggsmeten.

4.        Blanda i physalisfrukter, skurna i småbitar.

5.        Häll i form och frys i ett par timmar i frysen.

6.        Ta parfaiten ur frysen och låt stå framme en stund innan du serverar, så
den blir lite mjuk.

7.        Spara några physalisfrukter om du vill, öppna dem, utan att ta bort
”löven” och lägg på parfaiten som dekoration.

 

Tillbaka

 

Home