(Göteborgs-Posten mars 2012)

 

 

Tre unga män från Halmstad ger sig i dag av på sitt livs äventyr.  Med en begagnad ambulans skall de göra en strapatsfylld resa på närmare 1000 mil, genom ett tiotal länder, över öknar och berg, innan de når slutmålet som är Kirgizistan på gränsen till Kina. Där skall ambulansen, fylld av leksaker och kläder, skänkas till ett barnsjukhus i staden Osh. Planen är att sedan återvända hem med Transsibiriska järnvägen.

 

Av Stefan Lundberg (text och foto)

 De tre äventyrarna kommer att lämna Sverige med färjan från Karlskrona till Gdynia i Polen och sedan går färden vidare delvis längs den gamla Sidenvägen. Man skall ta sig igenom länder som Georgien, Azerbaijan, Uzbekistan och Turkmenistan.

– På vägen tänker vi bland annat passa på att besöka Auschwitz och det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina, säger Ejje och Joakim.

De tre killarna är alla redan tidigare mer beresta än de flesta. Filip har trampat däck på de stora haven, Joakim har bland annat rest med Transibiriska järnvägen mellan Moskva och Peking och även Ejje har sett sig om i stora delar av världen. Men den här resan går utanpå det mesta

Elddopet blir att ta sig igenom den stora och ödsliga Karakumöknen i Turkmenistan, som bland annat genomkorsas av Transsibiriska järnvägen. Färden genom öknen tar ett par dygn och mitt i sandhavet måste de tre halmstadborna plocka fram tält och spritkök och upprätta nattläger.

Men trion är mer orolig för hur den nyinköpta ambulansen skall stå pall för påfrestningarna under den långa resan än hur de själva skall klara strapatserna.

I ett år har de tre barndomskamraterna från Halmstad, Ejje Lundgren, Joakim Pettersson och Filip Hansson, alla 25 år, planerat sin expedition, som från början egentligen bara var ett utfall av skoltrötthet och pojkaktiga äventyrsdrömmar. En dröm som sedan alltmer kom att utvecklas till ett spektakulärt välgörenhetsprojekt.

Joakim var mitt uppe i sina Chalmersstudier till civilingenjör, Ejje snart färdig arkitekt medan Filip under några år arbetat på en lyxkryssare bland annat Medelhavet och utanför Floridas kust. Även han skall, efter det asiatiska äventyret påbörja studier vid Chalmers för att utbilda sig till sjökapten.

– Vi kände att vi behövde en paus innan vi på allvar tog tag i våra karriärer och så började vi tala om att ge oss ut på en road-trip. Kanske en bilresa genom Kina eller något annat spännande, berättar Ejje och Joakim när vi sjunker ner i de mjuka sofforna i stadsbibliotekets cafeteria i Halmstad.

När vi träffas har Filip ännu inte hunnit hem från sin senaste seglats.

På en parkeringsplats några hundra meter längre bort står den tio år gamla ambulansen, som tillhört landstinget i Stockholms län och som grabbarna köpt för drygt 30 000 kronor. Det var när trion började fundera på att lämna bilen vid slutmålet och ta sig hem med Transibiriska järnvägen, som tankarna på en välgörenhetsexpedition började ta form.

– Vi tänkte först sälja bilen vid slutdestinationen och skänka pengarna till något välgörande ändamål men kom i stället på den här lösningen. Att skaffa en ambulans, resa i den och sedan överlämnade den till ett behövande barnsjukhus. Det var det ultimata. Så småningom dök också tankarna upp på att fylla ambulansen med förnödenheter, leksaker och barnkläder.

Den begagnade ambulansen hittade grabbarna på en internetauktion men upptäckte att den saknade bår.

– Och vi kan ju inte skänka en ambulans utan bår till barnsjukhuset i Kirgizistan, säger Ejje och Joakim.

Dilemmat löstes dock sedan Region Halland hört talas om deras bekymmer och beslöt skänka en ambulansbår till expeditionen.

Den äventyrliga resan kommer att kosta omkring 100 000 kronor att genomföra och under våren har grabbarna jagat sponsorer till projektet. Ett verkstadsföretag har ställt upp med reservdelar och utrustning till ambulansen, en leksakskedja har skänkt en hel pall med leksaker till de små patienterna på barnsjukhuset, Halmstads Bollklubb, HBK, har skickat med en uppsättning fotbollsdräkter till barnen och från vänner och bekanta har man fått mängder av begagnade kläder.

Kirgizistan är ett av Asiens fattigaste länder. Drygt en tredjedel av barnen i landet lever i armod och barnadödligheten är stor. Sjukvården i området är i skriande behov av hjälp och genom Kirgizistans ambassad i Berlin har Ejje, Joakim och Filip fått veta att just vid barnsjukhuset i Osh är hjälpbehovet som störst.

– Vi hade först tankar på att lasta ambulansen med sjukvårdsutrustning och mediciner men insåg sedan att det kanske skulle bädda för problem vid gränsövergångarna så vi slog den idén ur hågen, säger Ejje.

All tidsödande hantering kring pass, visum, körkort och andra nödvändiga handlingar för transit genom de olika länderna hade redan givit en föraning om av byråkratin kan ställa till med.

En annan stötesten är språket. Ingen av de tre är någon fena på ryska, så en svensk-rysk ordbok har förstås inhandlats och även en så kallad Point it-bok- där man med hjälp av bilder kan peka på vad man vill ha sagt.

Hela äventyret kommer att ta några månader. I slutet av maj räknar Ejje, Filip och Joakim med att trampa svensk mark igen. Om hemresan sker med Transsibiriska järnvägen eller med flyg är ännu slutgiltigt bestämt. Men hemma väntar till hösten studierna vid bl.a. Chalmers i Göteborg.

Den som vill följa de tre halmstadgrabbarnas äventyr under våren kan göra det på deras blogg.

www.destinasia.se

 

Ejje Lundgren

Ålder: 25 år

Gör: Arkitektstuderande

Bor: Halmstad och Göteborg

Familj: Föräldrar och en syster

Aktuell: Kör ambulans till Kirgizistan

 

Joakim Pettersson

Ålder: 25 år

Gör: Studerar till civilingenjör

Bor: Halmstad och Köpenhamn

Familj: Föräldrar, 2 syskon, flickvän

Aktuell: Kör ambulans till Kirgizistan

 

Filip Hansson

Ålder: 25 år

Gör: Studerar till sjökapten

Bor: Göteborg

Familj: Föräldrar och en bror

Aktuell: Kör ambulans till Kirgizistan

 

Tillbaka

 

Home