(Göteborgs-Posten sept. 2011

 

 

Språklärarinnan Jenny var en mycket aktiv och sportig tjej som cyklade, red och sprang och alltid höll sig i topptrim. Tills en dag då allting blev svart. Jenny fick en stroke och dömdes till ett liv i rullstol. Men fem år efter det stora traumat är hon på väg tillbaka igen. För några veckor sedan satte hon sig på cykeln och trampade 125 mil, från Lund till Stockholm.

 

Av Stefan Lundberg (text och foto)

 

 

                         

 

Det var en uppmärksammad bedrift då Jenny och hennes man Mark Blakey, på en specialanpassad tandemcykel och påhejad av många, tog sig genom halva Sverige i Barncancerfondens välgörenhetslopp Ride Of Hope.

– Det var underbart och jag blev inte det minsta trött, säger Jenny, när jag träffar henne hemma i Oskarström strax utanför Halmstad. Vi sitter och pratar på altanen till villan där hon just flyttat in tillsammans med Mark, som är hennes stora stöd.

Jenny sitter fortfarande i sin rullstol, men med hjälp av Mark har hon börjat ta kortare promenader och när hon stolt visar upp sin medalj från den fantastiska cykelturen inser man att den här kvinnan har bestämt sig för att besegra sitt handikapp. Hon siktar redan på sin nästa stora utmaning - att cykla Vätternrundan.

– Av min stroke, minns jag inte någonting, säger Jenny.

Men när orden och minnena inte räcker till blir Mark hennes röst. Han kan berätta Jennys historia.

Det var när hon för tolv år sedan reste till Sydafrika för att hälsa på sin syster som hon också träffade systerns dykinstruktör, som var just Mark Blakey. De träffades bara en enda kväll och Jenny minns hur de dansade hela natten. Därefter skiljdes deras vägar och de hade ingen kontakt på 6-7 år innan de återigen mötte i London där Mark bodde när han fick oväntat besök av Jenny och hennes syster. Det var år 2005 och Jenny hade tagit ett sabbatsår från sitt lärarjobb på en mellanstadieskola i Jönköping. Mark arbetade som rörmokare i London. 

När Jenny återvände till Sverige inledde de båda ett intensivt långdistansförhållande. Det var långa telefonsamtal varje kväll och kortare på morgnarna. Och det var då det hände.

– Jenny hade i några dagar klagat över att hon hade huvudvärk och en kväll när jag som vanligt slog hennes nummer fick jag inget svar, berättar Mark.

Han blev mycket orolig och fortsatte att ringa hela dagen utan att få någon kontakt med sin flickvän. Han förstod att något var på tok och på kvällen ringde Jennys syster och berättade vad som hänt. Jenny hade drabbats av en stroke och låg på sjukhus. En arbetskamrat hade hittat henne på morgonen då hon kom för att samåka till skolan.

 Jenny skulle opereras och Mark lämnade allt och gav sig genast iväg till Sverige för att vara vid hennes sida. När han kom dit låg hon i koma och i sex månader bodde Mark bokstavligen på sjukhuset där Jenny vårdades. Hon gjorde stora framsteg och hade kommit på benen igen då hon fick en andra stroke och fick börja om från början i sin rehabilitering.

Även för Mark innebar Jennys öde en dramatisk vändning i livet. Han återvände aldrig till London utan meddelade per telefon sin chef att han inte skulle komma tillbaka och han bad sina kamrater i England om hjälp att göra sig av med såväl lägenhet som alla ägodelar. Sedan fattade han sitt livsavgörande beslut. Han kunde inte stå ut med tanken på att Jenny skulle tvingas tillbringa resten av sitt liv på en institution. Istället bestämde han sig för att ge upp sin egen karriär för att stå vid Jennys sida och hjälpa henne tillbaka till livet. Ett år senare var Mark både svensk medborgare och gift med Jenny.

Sedan paret lämnade sjukhuset har Jenny, med Marks hjälp, gjort osannolika framsteg. Tack vare bådas envishet och starka vilja, gångträning, vattengymnastik och cykling har Jenny kunnat resa sig ur rullstolen. När hon tillsammans med Mark för en tid sedan återvände till sjukhuset för att visa att läkarnas farhågor kommit på skam och att Jenny kunde resa sig ur rullstolen möttes hon av stående ovationer. Läkare och sjuksköterskor stod upp och applåderade.

Jennys prestation att genomföra cykelloppet Ride Of Hope torde vara unikt. Aldrig tidigare har någon med Jennys handikapp cyklat så långt. Det blev ett elddop för dem båda, ett bevis på att deras gemensamma kamp inte varit förgäves. 

– Det var så coolt! Jag har drömt om att kunna cykla igen, men jag trodde aldrig jag skulle klara av detta, säger Jenny, som har svårt att hålla glädjetårarna borta.

Mark och Jenny demonstrerar sin röda tandemcykel i sensommarsolen ute i trädgården. Jenny sätter sig till rätta i sin sits där fram och sätter fötterna på pedalerna framför sig. Mark sitter bak.

– Jag vill att Jenny alltid skall sitta längst fram på cykeln, för det är hon som skall komma först i mål, säger Mark.

Och det råder inga tvivel om att Jenny har sin gamla tävlingsinstinkt kvar. Hon som tidigare bland annat genomfört den så kallade Tjejklassikern. Hon har både medaljer och diplom att visa upp, som bekräftar hennes tidigare kraftprov.

– Jag var mycket aktiv och älskade att cykla, simma och springa, säger hon med ett stolt men lite vemodigt leende.

Även om hon i dag har lite svårt med talet så behärskar den tidigare språklärarinnan både engelska och tyska. Och mina språkliga grodor under samtalet med Mark är hon inte sen att, i all välmening, rätta till.

 Jenny och Mark har gjort resor till bland annat Sydafrika och Spanien där solen och värmen haft god inverkan på Jennys hälsa.

Men Mark hävdar att det framförallt handlar om kärlekens läkande förmåga. Och Jenny skrattar och samtycker.

- Jag vill hjälpa Jenny att uppfylla sina drömmar, säger Mark.

Och förutom att kunna gå igen är Jennys stora dröm att en gång få jobba som lärare igen. Och att få cykla Vätternrundan. Kanske redan 2012.

- Vi hoppas av vi med det vi gör kan visa andra att handikappade kan. Men tyvärr är det inte alla som har ork att försöka, säger Mark.

Och inflikar Jenny.

– Alla har inte heller en Mark vid sin sida.

 

Jenny Blakey

Ålder: 32 år

Bor: Oskarström

Familj: Maken Mark, en syster och en bror

Intressen: Cykling, vattenträning, litteratur

Aktuell: Cyklade välgörenhetsloppet Hope Of Ride

 på tandemcykel med maken Mark

Mark Blakey

Ålder: 38 år

Bor: Oskarström

Familj: Hustrun Jenny, mamma och en syster

Intressen: Cykling, kite-surfing, yoga

Aktuell: Cyklade välgörenhetsloppet Hope Of Ride

 på tandemcykel med hustrun Jenny

 

Tillbaka

 

Home