(Ridsportförbundets tidning Häst o Ryttare febr. 2011)

 

 

Tolv ridande kalenderflickor skall hjälpa utsatta kvinnor i Etiopien. Ett dussin mogna hästkvinnor har gjort en kalender där de poserar med sina hästar och hela behållningen skall gå till Fistulasjukhuset i Addis Abeba där fattiga unga mammor vårdas för förlossningsskador.

 

Av Stefan Lundberg

(Text och foto)

 

 

Allt började på hästforumet Bukefalos på Internet. Där har kvinnorna, som är mellan 30 och 60 år och kommer från hela Sverige, lärt känna varandra. Man diskuterade allt från ridning och hästskötsel till relationer och samhällsfrågor när någon kläckte idén.

– Vi började tala om hur oseriöst kvinnor och hästar ofta skildras på bild och beslöt oss för att göra något bättre, säger Mona Andreasson, 49, i Halmstad, som i kalendern representerar augusti månad.

– Istället för lättklädda kvinnor som har hästar som någon slags accessoarer, vill vi visa upp vanliga kvinnor och deras hästar på bilder som utstrålar styrka och mognad.

I kalendern rider Mona i sin röda sommarklänning barbacka genom skogen på sitt åttaåriga engelska fullblod Take Off.

Knappt ett år efter den första idén var kalendern klar. Den genomsyras av ett sagotema och även frilansfotografen Kenneth Ekelöw från Hjärup utanför Lund, har jobbat helt ideellt. Han har rest från Skåne i söder till Uppsala i norr för att fotografera allt från ridande änglar till ryttare inspirerade av näcken och Hedenhös.

– Alla var överens om att behållningen skulle gå till välgörande ändamål och vi enades om att skänka pengarna till Fistulasjukhuset, säger Mona, som ridit sedan hon var tio år och bland annat varit tävlingsansvarig i Halmstads fältrittklubb.

På internet har de tolv kvinnorna kallat sig hästmammorna och kalendern har också fått namnet ”Mammor hjälper mammor”.

Innan den kom ut i början av december hade ”hästmammorna” inte någon gång träffat varandra i levande livet. Vid ett vernissage i Malmö i allhelgonahelgen, då fotografen ställde ut sina kalenderbilder, blev mötet desto hjärtligare.

Nu talas det om en fortsättning på kalenderäventyret. Kanske blir det en kalender även nästa år. Och hästtemat är förstås givet!

 

Tillbaka

 

Home