(Allas september 2010)

 

 

”Girl love party!” står det på tioåriga Gabriellas röda T-shirt då hon ställer sig på scenen för att sjunga sin älsklingslåt ”Warwick Aveneu” för sina kompisar. Livet är en fest och Gabriella vill bli stjärna! Det vill Johanna och Gry och Jennifer också. Och alla de andra tjejerna som väntar på sin tur att få komma upp på scenen.

 

AV STEFAN LUNDBERG

FOTO: NIKLAS HENRIKCZON

 

 

Den här dagen heter idolerna Duffy, Lady Gaga, Carola och Amanda Jensen. Men snart börjar jakten på nya stjärnor. Ännu en säsong av TV-programmet Idol drar igång. Några lyckliga kommer att få se sina drömmar gå i uppfyllelse. Andra kommer att få sina obarmhärtigt krossade. Det gäller att vara väl förberedd och i en källarlokal i Halland finns hjälp att få. Här får unga kändishungriga tjejer och killar ta sina första staplande steg på en scen.

Det är TV-program som Idol, Talang, Småstjärnorna och Melodifestivalen som får barn och ungdomar med artistdrömmar att köa till Åsa Nomarks artistskola i Kungsbacka. Här får man lära sig att äntra en scen på rätt sätt, hålla en mikrofon som ett proffs och ge publiken vad den vill ha.

– Vi skall bli artister! Vi vill bli stjärnor!, ropar tjejerna i kör när Allas reportageteam dyker upp.

Men även om det dröjer ett tag innan Gabriella och Gry och deras kompisar kan ställa sig framför den fruktade Idol-juryn så kommer kanske deras tur en dag. Och Åsa vet vad som behövs för att lyckas. När hon ser de unga tjejerna spela upp hela sitt register med mikrofonen i handen vet hon precis hur det känns. För henne har hela livet varit som en enda stor musical. Med en mamma och fyra äldre syskon som alla sysslat med musik var hennes bana utstakad redan från början.

– Det var liksom bara att glida med, säger Åsa.

Hon var inte mer än fyra år när hon började sjunga i kör och vid tretton stod hon på scenen tillsammans med sin nuvarande man Ulf, som hon träffade redan på högstadiet. Han är musiker och musikpedagog.

Och Åsa har många järn i den musikaliska elden. Hon är sångerska, sångpedagog, körledare och låtskrivare. Och när hon ser på TV väljer hon gärna musik- och artistprogram. Att Idol är ett av hennes favoritprogram kanske hade en viss betydelse när hon för ett par år sedan började fundera på att starta sin artistskola.

– Jag har ofta fått höra att jag är duktig på scenen och jag har länge känt att jag kanske borde dela med mig av det jag lärt, säger Åsa.

Hon tror att det bor en liten stjärna i oss alla. Att det bara gäller att locka fram den.

– Nästan alla människor kan lära sig sjunga även om inte alla blir skivartister. Det är  försvinnande få som är helt tondöva, säger hon.

Åsa startade Svenska Artistskolan, som håller till i en källarlokal i gamla anrika Hotell Halland i Kungsbacka och som redan från början väckte så stort intresse att kurserna fick dubbleras. Här tar hon emot elever från 8 år till 70. Men hon håller också gospel- och låtskrivarkurser.

På skolans scen med två mikrofoner och en fond draperad i svart, har den här dagen tolv tjejer i åldrarna 10-12 år samlats. Ur väskor och jackfickor har man fiskat upp sina favoritlåtar prydligt nedtecknade på papper.

Det är bara tjejer. Inte en enda kille har dykt upp.

– Det tycks vara mycket svårare för killar att våga ta steget upp på scenen, men när de väl kommer brukar det vara just killarna som är mest målmedvetna, säger Åsa.   

Det är andra dagen i sommarens artistskola. De tolv tjejerna skall få framföra sina låtar med Åsa och kompisarna som publik. Men först får de lära sig lite scen- och mikrofonteknik.

Det är minst lika viktigt som det musikaliska.

En och en får tjejerna komma fram och testa en mikrofon. Lära sig hur nära man skall hålla den men att det också är viktigt att munnen syns. Att man aldrig skall rycka i mikrofonsladden eller testa en mikrofon genom att blåsa i den. Då kan den skadas av fukt. Man får också lära sig hur man gör entré på scenen, presenterar sig och får kontakt med publiken.

Enligt Åsa är det kunskaper som långt ifrån alla etablerade artister behärskar.

– Det finns otroligt många begåvade musiker som inte fungerar på scenen. Som helt enkelt inte klarar av att kommunicera med publiken. Ibland blir ett sådant scenframträdande så ointressant och opersonligt att man lika gärna kunde ha ställt fram ett fotografi av artisten och lyssnat på en CD istället. Det är som det gamla talesättet säger: ”Syns man inte så finns man inte”, säger Åsa.

Hon säger att det måste till ett energiutbyte mellan artisten och publiken om ett framträdande skall bli lyckat.

– Men även det kan man lära sig. Jag tror till och med det går att lära sig att ha ”utstrålning”. Det handlar om självförtroende, om att våga visa upp sig och om att lära sig vilka knappar man skall trycka på. Och så förstås hur mycket tid man är beredd att lägga ned säger Åsa.

Och självförtroende saknas inte då det blir dags för artistskolans elever att äntra scenen för att framföra sina låtar. Alla är ivriga och vill börja. Men Jennifer blir först ut. Hon älskar Nanne Grönwall och skall sjunga hennes låt ”Håll om mig” som hamnade på andra plats i Melodifestivalen 2005.

”Hjärtat rusar, pulsen slår” låter det sedan ur högtalarna. Det är Johanna och Gry som valt att bilda duo och sjunga tillsammans. De framträder med gruppen Timotej´s låt ”Kom” och därefter är det Elins tur. Hon låter oss få höra Sarah Dawn Finers ”Moving On”.  

Det är fullt ös på scenen. De unga artisteleverna är redan stjärnor och den entusiastiska publiken lägger armarna om varandra, gungar i takt med musiken och applåderar flitigt efter varje nummer. Uppsjungningarna tar en timme och Åsa ser till att CD-skivorna med bakgrundsmusiken går i gång på rätt ställe. Hon uppmuntrar och ger konstruktiv kritik. Förklarar hur viktigt det är att inte bara härma en artist utan att man försöka göra musiken till sin egen.

På en punkt är hennes artistskola dock långt ifrån det tuffa koncept som tillämpas i Idol.

– Jag tycker inte om Idol-juryns sätt att såga artister! Visst, man skall vara ärlig, men man kan ge kritik på rätt sätt. Däremot skall man aldrig ta död på någons drömmar utan uppmuntra till fortsatt arbete. Istället för att fokusera på det som är dåligt kan man lyfta fram det som är bra. Det är genom beröm man får människor att växa och bli inspirerade, säger Åsa.

Däremot kan det hända ibland att någon väljer en lite för svår låt. Hon vill inte styra men lite försiktigt kan hon då försöka få eleven att själv inse misstaget.  

Efter scenframträdandena är stämningen och självförtroendet på topp bland tjejerna. Idol-drömmarna tar ny fart.

– Vi älskar att sjunga och när vi blir stora skall vi vara med i Idol, säger Johanna och Gry med en mun när de klivit av scenen efter sitt sångnummer.

Och många har bestämda planer redan när man kommer till skolan.

– Förra året kom det två tjejer i åttaårsåldern som hade bestämt sig för att bli operastjärnor. Det var Malena Ernman-effekten, säger Åsa.

Men det är inte bara de unga tjejerna som bär på artistdrömmar. Det finns även föräldrar som har planer för sina barn.

En del skickas hit av mamma och pappa eller mormor och morfar och det har hänt att Åsa fått telefonsamtal från föräldrar som undrat hur deras barn skall bära sig åt för att bli en kändis.

– Vad säger man? Sådana samtal är svåra att hantera, säger Åsa, som själv försöker att inte fokusera på just elevernas stjärndrömmar i sina kurser.

– Visst är det jätteroligt att få göra det man tycker om. Men man måste vara medveten om att det är en väldigt tuff bransch man vill ge sig in i och de scener som finns har bara plats för några få riktigt bra artister

För att lyckas krävs det att man har en lagom dos av både fallenhet och ork.

Men vem vet, kanske kommer Olivia, Julia eller Sandra eller någon av de andra tolv tjejerna från sommarens artistskola så småningom att dyka upp på en scen någonstans.

Åsa håller det inte för otroligt. Hon har sett vad en vecka på artistskolan kan göra med en ung tjej eller kille.

– Redan efter några få dagar kan man se hur de utvecklats som artister. Det är en jättehäftig känsla!

Men man behöver inte sikta på en artistkarriär. Man kan komma hit bara för glädjen att få sjunga och framträda. Eller för att lära sig stå framför en grupp människor och våga bjuda på sig själv. För att lära sig hantera sin nervositet och stärka sitt självförtroende. Det är sådant man har nytta av hela livet.

– Idol är inte den enda vägen för den som kommer till min artistskola, säger Åsa. 

 

 

IDOL 2010

 

Inför årets omgång, den sjunde säsongen, av Idol i TV 4 har totalt 12850

sökande anmält sitt intresse. Vid programmets audition i Stockholm anmälde sig

4 300 sökande, i Göteborg 2 800 och i Malmö 2 700.

Juryn kommer för fjärde året i rad att bestå av Laila Bagge-Wahlgren, Anders Bagge

och Andreas Carlsson. Programledare blir även denna omgång Peter Jihde.

(Källa: Wikipedia)

 

Tillbaka

 

Home