(Allas juli 2010)

 

 

– Skall man gratulera eller beklaga? När Lena och Anders fick tvillingar för andra gången visste släkt och vänner inte riktigt hur man skulle reagera. Fyra små på bara ett och ett halvt år. Moster Eva anade inte vilken storfamilj hon lade grunden till när hon sammanförde de båda.

 

Av Stefan Lundberg

Foto: Niklas Henrikczon

 

 

– Ja det var faktiskt min moster som såg till att det blev vi, säger Anders Börjesson, när vi hälsar på hemma i den skånska korsvirkeslängan vid Tågarp utanför Helsingborg där han bor tillsammans med sin sambo Lena Svensson.

Det sprakar hemtrevligt från den öppna spisen där Anders just lagt in några nya vedträn och hela familjen har trängt ihop sig i en av sofforna i vardagsrummet.

Minstingarna, som snart blir ett halvår, har just vaknad efter förmiddagsluren i lekhagen som pappa byggt om till tvillingsäng. Lilla Linnéa får komma upp i pappas famn medan Simon kurar ihop sig hos mamma. Storebröderna Hampus och Elias, som hunnit bli två år, är inte lika stillsamma som sina småsyskon. De hoppar runt i soffan och vill ha allas uppmärksamhet. De har precis lärt sig säga ”Nej” och upprepar det nya ordet hela tiden.

Men hunden Hjalmar som lagt sig tillrätta på golvet verkar inte störas i sin sömn av att ljudnivån ibland blir ganska hög.

Det har gått fort i familjen Svensson-Börjesson. För lite mer än tre år sedan visste Anders och Lena knappt om varandra. Bara att de en gång gått i samma skola. Men Anders moster Eva, som var bekant med Lenas familj, hade länge propsat på att de borde träffas. Det skulle bli ett fint par, tyckte hon. Och till sist gav Anders med sig och ringde telefonnumret han fått.

Han tänkte att han i alla fall kunde ge det en chans. Och Lena höll med.

En solig och fin marsdag träffades de båda i den lilla byn Sireköpinge.

Tanken var att de skulle ses på byns café, som drevs av After Dark-stjärnan Lasse Flinckman. – Men det visade sig att det var stängt där så det fick bli en träff på kyrktrappan istället, säger Anders och erkänner att det berömda ”klicket” aldrig infann sig.  I alla fall inte den första gången.

– Nej vi var nog ganska avvaktande båda två till att börja med, fyller Lena i.

De fortsatta dock att träffas och kände så småningom att Anders moster hade haft rätt. De passade bra för varandra och det tog inte lång tid innan Lena och Anders slog sina påsar ihop. Sju månader efter det första mötet köpte de tillsammans den fina korsvirkesgården som Anders hittat på nätet.

Sen hände allt i en rasande fart.

– När vi flyttade in i huset var jag gravid i  sjätte månaden, säger Lena.

Varken hon eller Anders hade några tvillingar i släkten så det blev en glad överraskning när de vid en ultraljudsundersökning, då Lena var i 20:de veckan, fick veta att det låg två barn i magen.

– Först tyckte jag det såg alldeles tomt ut i Lenas mage, säger Anders.

Men som kom det överraskande beskedet.

– Barnmorskan frågade om vi hade några tvillingar i släkten och när vi svarade nej sa hon att då skulle vi bli först. Jag bara gapade. Det var ju inte vad vi hade tänkt oss precis, men det var ju häftigt, säger Lena.

Tvillingplaneringen kom förstås genast i gång. Det gällde att skaffa dubbla uppsättningar av allting. Men glädjen över av att bli tvillingföräldrar blandades också med en massa praktiska tankar som snurrade i huvudet och oron som uppstod då förlossningen drog ut på tiden. När bebisarna inte kommit flera dagar efter att vattnet gått fick Lena förlösas med akut kejsarsnitt.

Allt gick bra. De båda tvillingpojkarna Hampus och Elias föddes välskapta den 26 juni 2008 och är i dag två livliga krabater som redan hunnit bli storebröder.

Bara nio månader efter att pojkarna kommit till världen upptäckte Lena att hon var med barn på nytt. Att det skulle bli ännu ett tvillingpar kunde hon dock inte drömma om.

– Tvärtom så pratade vi om hur härligt det skulle bli att få ägna oss åt bara en bebis.

Den här gången åkte Lena ensam in till sjukhuset i Helsingborg för att göra en ultraljudsundersökning då hon var i vecka tio.  Anders var på jobbet.

– Jag hade ju varit på många ultraljudsundersökningar vid det laget så den här gången såg jag direkt på bilden vad som var på gång. Tvillingar igen. Det var ingen tvekan! Inte ens barnmorskan hade varit med om något liknande.  Det bara snurrade i huvudet på mig och jag tänkte ”varför just jag”. Fast det var positiva tankar, säger Lena, som tyckte det skulle bli spännande att få berätta för Anders.

Så bestämde hon sig för att spela honom ett spratt. När hon ringde honom på arbetet sa hon bara att hon skulle titta förbi och lämna några papper. Mer berättade hon inte.

– Jag åkte bara dit och gav honom bilden från undersökningen utan att säga något

Anders betraktade länge och tyst bilden av Lenas mage innan han till sist insåg vad det var han tittade på.

– Otroligt! Det var två bebisar en gång till! Nu måste vi byta bil. Fyra barn i vår Volvo skulle inte gå. Det var de första tankarna som dök upp i mitt huvud, säger Anders.

Direkt efter jobbet körde han hem till sina föräldrar och visade bilden.

Och reaktionen bland släkt och vänner blev inte lika självklar som förra gången.

– De flesta blev förstås glada för vår skull, men en del tyckte synd om oss tänkte att vi skulle få så mycket jobb. En arbetskamrat till Anders undrade om han skulle gratulera eller beklaga, säger Lena, som även vid sin andra tvillingfödsel fick förlösas med kejsarsnitt, om än planerat den här gången.

Den 5 januari föddes Simon och Linnea.  De vägde tre respektive två och ett halvt kilo. Nu halvslumrar de hos mamma och pappa med var sin nappflaska medan de ”de stora pojkarna” springer in i lekrummet och hoppar upp på sina stora leksakstraktorer som de fått i present av morfar Thor. I lekrummet, som är fyllt av leksaker i dubbel eller fyrdubbel uppsättning, står också de fyra små stolarna som Lenas syster, moster Anna, vackert dekorerat med barnens namn och födelsedatum.

– Visst är det jobbigt ibland, särskilt på morgnarna, när man har fyra småbarn som skall matas och bytas blöjor på. Eller när vi skall åka och handla. När man har två kundvagnar fulla med barn är det inte mycket mat som får plats. Och kommer vi in på McDonalds så känner man alla blickar bakom ryggen och hör hur det viskas vid borden.

– Men första året är väl värst. Det blir lättare sedan och samtidigt är vi lyckligt lottade som får klara av våra småbarnsår på en gång och slipper sen, säger Lena och Anders.

Just nu kretsar det allra mesta kring småbarnen hemma hos familjen Svensson-Börjesson. Mycket måste man avstå från. Att besöka kompisar som inte själva har barn undviker man av till exempel av ren hänsyn.

– Det kan ju lätt bli lite mycket för den som inte är van, säger Anders. Och att åka på semester med fyra småbarn känns också omöjligt.

Däremot skall Lena och Anders försöka komma iväg på en liten minisemester på tu man hand.

– Vi hoppas att våra föräldrar ställer upp och tar hand om barnen.

Fyra dagar i veckan får Hampus och Elias vara på dagis och en dag i veckan är Anders ledig från sitt arbete för att kunna vara hemma och hjälpa till att ta hand om barnen. Oftast är det dock Lena som är ensam hemma med de båda minsta. Ett nog så tufft jobb även om hon har god hjälp av sin mamma, mormor Irene, som kommer varje dag klockan halv sju för att hjälpa till med morgonstöket. 

Hampus och Elias vill förstås också gärna hjälpa till att ta hand om sina små tvillingsyskon.

– Men det kan bli lite hårdhänt ibland, skrattar pappa Anders, som precis som Lena ser fram mot att se de fyra tvillingarna växa upp och ha roligt tillsammans.

Och tänk bara vad lilla Linnea kommer att få det väl förspänt med tre beskyddande bröder.

Ute på gårdsplanen står familjens nya minibuss, stor nog för att rymma både mamma och pappa och två tvillingpar.

Och inne i ett av uthusen står Anders stolthet, en knallgul Chevrolet Camaro från 1967. Den som han hade tänkt sätta igång och renovera. Men de planerna har han tills vidare fått lägga på is. Det är sånt man måste försaka när man blivit tvillingpappa två gånger i rad.

– Men det skall bli kul att en dag få glida omkring i den bilen med fyra barn i baksätet, säger Anders.

För fler barn lär det väl knappast bli i familjen Svensson-Börjesson. Eller?

– Nej nu får det nog räcka även om det skulle vara spännande att se om det hade blivit tvillingar en tredje gång också…

 

Fakta om tvillingar

 

 Mellan en och tre procent av alla födslar är tvillingfödslar.

I Svenska Tvillingregistret finns för närvarande mer än 140 000 tvillingar.

 

Generellt brukar man säga att i Sverige är cirka 30 % av alla tvillingar som föds enäggs- och 70 % tvåäggstvillingar. Ökande genomsnittsålder hos kvinnan när hon föder barn ökar dock andelen tvåäggstvillingar.

 

Det finns flera faktorer som orsakar tvåäggstvillingar. Kvinnans ålder när hon föder barn har stor betydelse. För kvinnor över 30 år ökar chansen markant att få tvillingar. Benägenheten att två ägg lossnar vid ägglossning ökar helt enkelt när kvinnan blir äldre.

Cirka 50 % av alla tvillingar i Sverige föds med kejsarsnitt.

 

2008 var 2.8% av alla barn som föddes tvillingarna. Ungefär vart 36:e nyfött barn

var en tvilling.

Var 70: de förlossning var en tvillingfödsel.

 

(Källa: Svenska Tvillingklubben)

 

Tillbaka

 

Home