(Allas april 2010)

 

 

 

Efter ett 20 år långt samboförhållande ville Olivera njuta av singellivet. Hon ville inte ge sig in i någon ny relation. Men så kom den stilige ”Donald” in i hennes liv. Hon blev kär på nytt och anade inte faran som lurade bakom bilden av den vackre och charmige mannen på en av Internets dejting-sidor.

 

AV STEFAN LUNDBERG

Foto: NIKLAS HENRIKCZON

 

 

 

Som så många andra moderna människor har också Olivera Kikovic, 41, sin egen sida på internet-communityn Facebook. Där sitter hon ofta på kvällarna framför datorn och chattar och umgås med sina många vänner. När hennes långa förhållande med ex-mannen tog slut för ett par år sedan blev umgänget med vännerna ännu viktigare och Internet och Facebook blev ett naturligt och effektivt sätt att hålla kontakt.

I sin villa utanför västgötska Nossebro bor Olivera tillsammans med sin 16-åriga dotter och sin 12-årige son. När vi kommer har hon dukat fram kaffe med kex och ost på det stora furubordet i köket. I hörnet bakom köksbordet står datorn. Det var där hon satte sig den där dagen efter jobbet och loggade in på Facebook. Då poppade det plötsligt upp ett meddelande om att hon fått en hälsning från någon på dejting-siten Tagged.com.

- Jag hade aldrig hört talas om den där siten men av ren nyfikenhet loggade jag in mig där. Jag var inte intresserad av att dejta någon, men det visade sig att där fanns folk från hela världen och jag såg min chans att lära mig lite mer engelska, säger Olivera.

Hon gjorde klart för alla att hon bara var intresserad av kompisrelationer.

Men när hon laddade upp en bild av sig själv blev hon bokstavligen bombarderad av mail från okända män.

Hon avvisade dock mycket bestämt alla inviter hon fick. För Olivera var det bara det fria singellivet som lockade.

– Och om jag skulle vilja träffa någon kunde jag ju gå ut och göra det i verkliga livet. Inte på en nätdejting-site, säger hon.

Men en dag hände det som skulle få Olivera på andra tankar.

Det dök upp en man som var helt olik alla andra. Han presenterade sig som en 37-årig singelkille som bodde på Cypern och studerade datorkunskap vid universitetet. Hans profilbild visade en mycket snygg och välbyggd man.

– Han sa att han hette Donald Terkin och att inte heller han var ute efter någon partner utan bara en chattkompis, säger Olivera.

Det passade henne perfekt.

Kontakten mellan Olivera och ”Donald” blev snabbt mycket intensiv. Han berättade sitt livs historia. Om sin gamla mamma och om pappan som övergav honom när han var bara tre år.

Han kunde skicka upp till 30 mail och sms om dagen. Och däremellan ringde de varandra och chattade på MSN.

– Till sist tyckte jag att jag kände honom utan och innan, säger Olivera, men samtidigt var det en tanke som gnagde och gnagde i hennes huvud:

Hur kunde en så snygg, attraktiv och trevlig man som ”Donald” vara singel?

– Jag kunde inte släppa den tanken, men när jag konfronterade honom med mina funderingar hade han svar på det också. Han dukade upp en snyfthistoria om att han blivit bränd av en kvinna och inte vågade binda sig igen. Han hade varit på väg att gifta sig men i sista stund blivit bedragen av den han älskad, säger Olivera.

Hon blev alltmer fascinerad av den charmerande cyprioten och kände att hon träffat någon som verkligen brydde sig om henne.

Hans vänliga och kärleksfulla sms gick rakt in i hennes hjärta.

”Hur har det varit på jobbet idag?”, ”Vad har Du ätit till middag?”, ”Hur gick det för Din dotter i fotbollsmatchen?”

Aldrig några inviter eller framfrusigheter. Bara små omtänksamma vardagliga frågor från någon som verkligen brydde sig, trodde hon.

– Nu efteråt kan jag se hur han bokstavligen smög sig in i mitt liv. Hur han jobbade mycket professionellt, säger Olivera.

En natt, efter två månaders kontakter, väcktes hon av att mobiltelefonen pep. Det kom ett sms. Det var ”Donald”.

– Han bad om ursäkt för att han väckt mig, och sa att han inte längre kunde förneka sina känslor.

”Jag har blivit kär i Dig!”, skrev han.

För Olivera blev det en omtumlande upplevelse. Det här var något hon inte hade räknat med. Hon som inte ville ge sig in i något nytt förhållande. Men ”Donald” överöste henne med kärleksdikter och vacker musik och till sist kunde hon inte stå emot längre.

– Jag trillade dit! Jag blev också kär. Han var ju precis den där perfekta mannen som alla önskar sig, säger hon.

Men det skulle dröja ytterligare några månader innan Olivera insåg vad denne ”Donald” egentligen var ute efter.

En dag berättade han att han planerade en resa till Sverige för att fullfölja sina studier. Och att han i samband med det också ville träffa Olivera. Han tänkte till och med skaffa jobb och bosätta sig i Sverige.

– Han sa att han skulle kunna bli en bra pappa åt mina barn och att han gärna också ville att vi skulle skaffa egna barn, säger Olivera. Nu kände också hon att hon på sikt skulle kunna tänka sig ett nytt liv tillsammans med ”Donald”.

Det var bara det att han inte hade lyckats skaffa fram de pengar som behövdes för att få sitt visum till Sverigeresan.

– Så jag erbjöd mig att låna honom 2 500 kronor. Men sedan jag skickat iväg pengarna mådde jag riktigt dåligt, säger Olivera.

Någonstans långt därinne började hon ana att allt inte stod rätt till.

Det dröjde inte heller länge innan ”Donald” behövde mer pengar. Den här gången gällde det 17 000 kronor till flygbiljetten.

När Olivera sa att hon inte hade så mycket pengar svarade han att han sålt sin dator, sina möbler och en massa kläder men bara fått ihop 12000. Det fattades 5 000 kronor.

– Jag sa att jag kunde hjälpa honom, men innan han fick pengarna ville jag tala med hans mamma, som han hade berättat så mycket om. Då blev han arg och irriterad men gav mig till sist ett telefonnummer .

När hon ringde svarade en gammal kvinna som talade mycket dålig engelska. ”Thank you for taking care of my son. Good, good. He loves you!” , var allt hon kunde få fram.

Var det verkligen ”Donalds” mamma hon talat med? Eller någon som var i maskopi med honom? I efterhand hopar sig frågorna.

Olivera skickade pengarna men ju mer hon ifrågasatte ”Donald” desto mer irriterad blev han och den vänliga och kärleksfulla tonen mellan dem övergick till rena gräl.

Innan bubblan sprack han dock Olivera sända ytterligare 3000 kronor, som ”Donalds agent”, en man med afrikanskt namn, som vanligt, skulle kvittera ut på ett av Western Unions kontor. Men den gången fick ”Donald” aldrig några pengar. Olivera gav honom ett falskt kontrollnummer.

Då hade hon nämligen fått ett mail från en kanadensisk kvinna, som hette Amanda. Hon hade hittat Oliveras namn i ”Donalds” profil på MSN. 

I mailet avslöjade Amanda sanningen om ”Donald Terkin”. Oliveras nya kärlek var en bluff. Han var bara ute efter hennes pengar. På samma sätt som han lurat mängder av kvinnor över hela världen.

- Nej! Skicka inga pengar, varnade Amanda. Även hon hade blivit förälskad i ”Donald” och blivit av med 35 000 kronor innan hon till slut genomskådade honom.

Oliveras kärleksrus förvandlades snabbt till ilska och hämndlystnad och hon började göra egna efterforskningar för att sätta fast bedragaren. Det visade sig att ”Donald Terkin” i själva verket var en svart man från Nigeria, identisk med den ”agent” som Olivera skickat pengar till. Bilden han hade på sin sida var stulen och föreställde en cypriotisk fotomodell som heter Marcus och som Olivera senare lyckats få kontakt med. Tack vare hans hjälp har bedragaren ”Donald” också hängts ut i tidningar över hela Europa.

Nu förstod Olivera också varför ”Donald” aldrig vågade visa sig när de chattade på Internet. Istället sa han att han bodde nära ett militärt skyddsområde och att det därför var förbjudet att använda webbkamera.

Genom ett smart drag kunde Olivera  identifiera ett stort antal kvinnor som lurats av bedragaren, precis som hon själv.

– När ”Donald Terkin” avslöjades drog han sig snabbt ur dejting-siten. Då gick jag in och övertog hans identitet och fick mail från ett dussintal arga kvinnor i 40-årsåldern som fallit offer för honom. Sammanlagt hade de lurats på 17 000 dollar eller närmare 125 000 svenska kronor, säger Olivera, medan hon reser sig och sätter på dator. En smäktande ballad strömmar ut ur högtalarna.

– Det här var vår kärlekslåt som ”Donald” skickade! Samma låt och samma dikter fick också alla de andra kvinnorna, säger Olivera, och kan inte låta bli att skratta åt sin egen dumhet.

Hon kan inte förstå hur hon kunde bli så lurad. Att hon gick på allt vad den charmige ”Donald” sa och att hon inte lyssnade på sina kompisar när de varnade henne.

– Jag som alltid varit känd för att stå med båda fötterna på jorden, säger Olivera.

 Men nu ruvar hon på sin hämnd.

Hon har bestämt sig för att resa till Istanbul där ”Donald” bor. Där skall hon konfrontera honom med alla bevis och se till att han grips av polisen.

Hon lovar att ”Donad Terkin” skall få det hett om öronen.

 

Tillbaka

 

Home