(Allas feb. 2010)

 

 

När kompisarna köpte godis köpte hon fågelfrön till småfåglarna. Och medan kamraterna klädde sina rum med affischer på sina idoler satte hon upp plakat med texter som ”Rädda valarna” och ”Rädda delfinerna”. Ända sedan hon var liten har Maria haft en drift att hjälpa andra. Nu har hon vigt sitt liv åt att ge svårt sjuka barn en ljusglimt i tillvaron.

 

AV STEFAN LUNDBERG

FOTO: NIKLAS HENRIKCZON

 

 

 

 Maria Bah Schilling, 30, vet hur det är att som barn vara bunden till en sjukhussäng. När hon var 13 år drabbades hon av barnepilepsi och tvingades tillbringa mycket tid på barnsjukhus.

– Det var fruktansvärt! Det värsta var att jag ständigt hade dåligt samvete och skuldkänslor för att mina föräldrar och alla som besökte mig var så ledsna, berättar Maria.

Och det var nog de mörka minnena från barndomen som gjorde att hon många år senare  slog sig ned framför datorn och googlade efter olika hjälporganisationer där hon skulle kunna få en chans att göra en insats. Där hittade hon Stiftelsen Min Stora Dag, som med hjälp av ideella krafter, sponsorer och insamlade pengar skänker sjuka barn lite glädje i deras svåra vardag.

Hon skickade ett mail och berättade vem hon var och att hon ville hjälpa till. Och det tog inte många dagar innan hon fick svar och besked om att hon var välkommen som volontär. I dag är hon anställd på deltid.

– Jag har alltid känt att man som människa har en skyldighet att hjälpa andra som har det svårt. Det kan vara allt från att bära tunga kassar åt gamla damer till att göra en insats för ett barn som lider.

Kanske har Marias medkänsla för andra människor och hennes vilja att hjälpa också ett samband med hennes eget ursprung. Hon föddes i Chile men var bara två månader gammal då hon bortadopterades till Sverige.

– Ja, jag tror mitt engagemang delvis kan vara ett arv från min biologiska mamma. Du kan ju bara föreställa Dig vilken smärta det måste ha varit för henne och vilken uppoffring hon gjorde då hon lämnade bort sin lilla baby. Men hon gjorde det för att hon visste att jag skulle få ett bättre liv, säger Maria.

Men hon vill också betona den betydelse hennes svenska föräldrar haft för hennes utveckling.

– Det är deras mod, kärlek och humor och inte minst min pappas optimism som gjort mig till den jag är. Det har jag haft stor nytta av i mitt arbete med sjuka barn, hävdar Maria, som växte upp i skånska Löddeköpinge med en isländsk mamma och en svensk pappa.

Ännu mer mångkulturellt blev det då hon nyligen gifte sig med sin stora kärlek, Sheriff, som kommer från Gambia.

Men även om barn är just vad Maria brinner för så vet hon inte om hon vill skaffa egna biologiska barn.

Det finns ju så många andra barn i världen som behöver föräldrar.

– Om Sheriff fick bestämma skulle vi säkert ha en hel liten by av egna barn. Själv kan jag tänka mig att adoptera istället, säger Maria.

 Vi träffas i foajén till Hotel Marina Plaza i Helsingborg. Där skramlar hotellgästerna förbi med sina rullande resväskor och glashissarna segar sig upp och ned mellan våningarna i den stora innegården

Sedan ett par år tillbaka är Maria något av spindeln i nätet i Skåne för Min Stora Dag vid sidan av sitt arbete på ett fritidshem i Malmö. Tidigare har hon också jobbat som barnskötare, au pair i USA, tågvärdinna och reseledare. Alltid arbeten där hon fått hjälpa och vara till hands för andra.

Med yviga gester och brinnande blick i de intensiva bruna ögonen berättar Maria om den glädje hon känner när hon får hjälpa ett sjukt barn att förverkliga sina drömmar. När hon får uppleva lyckan hos ett barn som just skall få träffa sin stora idol, göra den där efterlängtade resan eller få bjuda sina bästa kompisar på ett häftigt kalas.

Medan vi sitter och pratar i hotellobbyn råder det full aktivitet i en av de stora sviterna några våningar längre upp. Där håller 16-åriga Samna och hennes fyra väninnor, Anela, Nuha, Samra och Zana på att göra sig ordning för dagens stora höjdpunkt. De väntar på en taxi som skall ta dem till en spa-anläggning i det lilla kustsamhället Råå söder om Helsingborg. Där väntar bubbelpool, massage och skönhetsbehandling.

Samna lider av en svår tumörsjukdom och är en av de barn och ungdomar som har fått önska sig en egen stor dag. Hon ville tillsammans med sina bästa väninnor få uppleva en helg i lyx och flärd. Och det föll på Marias lott att se till att Samnas drömmar förverkligades.

Samna och hennes kompisar bor i Malmö och där blev de på lördagskvällen upphämtade av en av de största och flottaste limousiner som staden kunde uppbringa. Färden gick till Helsingborg där kvällen inleddes med supé på lyxrestaurang. Sedan fortsättning med färgglada alkoholfria drinkar på nöjesetablissemanget Wallmans Salonger och avslutning med godis, chips och filmkväll i hotellsviten.

När Allas knackar på dörren strax före lunchtid på söndagen möter vi ett fnittrigt och uppsluppet tjejgäng som just avslutat hotellfrukosten på rummet och nu sitter inkurade i soffan, inlindade i sina sängtäcken, framför TV:ns Idol-repris.

- Vad har varit bäst så här långt av den lyxiga dröm-weekenden, undrar vi.

– Limousinen, svarar tjejerna i ett unisont glädjetjut.

Som vanligt har Maria inte sparat på krutet då det gäller att arrangera en stor dag.

– Jag vet att jag har en tendens att överdriva, men jag är en total känslomänniska och det är en så härlig känsla när man ser i ett barns ögon att det här är ett ögonblick som man aldrig kommer att glömma. Det är jättehäftigt, säger Maria och får nästan tårar i ögonen.

Men hennes engagemang har förstås också en annan och jobbigare sida.

– Det gör så ont att se ett barn som har det svårt! Men jag älskar att umgås med och vara nära barn som behöver hjälp.

Det är sjukvårdspersonalen som avgör vilka barn som skall väljas ut för att få önska sig en egen dag. Och det handlar ofta om mycket svårt sjuka barn.

 När Maria får en stor dag på sin lott börjar hon med att besöka barnet för att försöka lista ut vad som är dess allra högsta önskan. Hon gör sedan allt för att denna dröm skall bli verklighet. Men ibland blir hon förvånad över vad ett barn kan önska sig.

Hon berättar om en ung tonårstjej från Norrland som några år tidigare hade vårdats på sjukhuset i Lund. Av allt hon kunde få önska sig var det en sak som hon ville hellre än någonting annat. Hon ville komma tillbaka på besök till sjukhuset och den avdelning där hon hade opererats och vårdats. Det blev ett mycket känslosamt återseende.

– Jag förstod först inte riktigt!

Men när Maria besökte sjukhuset tillsammans med flickan, gick i sjukhuskorridorerna och träffade vårdpersonalen insåg hon plötsligt meningen med hennes önskan.

– Hon ville helt enkelt fira att hon nu var på bättringsvägen och inte längre behövde vara där, säger Maria, precis innan hennes mobiltelefon ringer.

Taxin som skall ta med Samna och hennes fyra väninnor till spa-anläggningen i Råå väntar utanför hotellet. Avfärden sker under stor munterhet och några timmar senare skall den lyxiga weekenden krönas med ännu en höjdpunkt. Limousinfärd tillbaka till Malmö.

För Maria är det en självklarhet att finnas till hands för barn som har det svårt.

– Jag har inte gott om pengar, men jag kan ge av min tid, brukar hon säga.

Hon är förvånad över att inte fler engagerar sig. Det är ju så lite som behövs.

– Folk säger att man inte har tid, men jag tror inte det handlar om tid. Det handlar nog mer om mod och medkänsla, något som det finns alldeles för lite av i världen, menar Maria.

Själv har hon både mod och ett stort hjärta.

 

MIN STORA DAG

 

Varje år insjuknar hundratalts barn i Sverige i livshotande sjukdomar.

Min Stora Dag hjälper dessa barn att få något underbart att drömma om

under sin svåra tid med långa dagar och tuffa behandlingar.

Min Stora Dag är en stiftelse som jobbar med sponsorer, insamlade

pengar och ideella krafter.

Stiftelsen grundades år 2000 på initiativ av Claire Rosvall och runt om i landet

finns cirka 150 volontärer, som arbetar ideellt med att uppfylla sjuka

barns önskningar.  Varje år genomförs ett hundratal Stora Dagar

och dessutom arrangeras lika många gruppaktiviteter i form av

konsertbesök och ungdomsläger m.m.

Över tusen barn omfattas varje år av stiftelsens insatser.

Min Stora Dags beskyddare är H.K.H Prinsessan Madeleine

Och ambassadörer är Martin Timell, Kajsa Bergqvist, Tobbe Blom,

Nanne Grönvall, Johan Ernst Nilson och Amy Diamond.      

 

Tillbaka

 

Home