(Göteborgs-Posten Motor aug 2009)

 

 

 

Petra Pettersson i skånska Svalöv brukar kallas Blue Lady bland motorentusiasterna. Blue Lady är namnet på hennes isblå BMW, som stylad från topp till tå vunnit en lång rad skönhetspriser och varit på turné genom landet.

 

Av Stefan Lundberg

Foto: Björn Olsson

 

 

 

När Petra köpte sin BMW 328i för några år sedan ville hon ha något annorlunda. En bil som ingen annan hade.

- När jag köpte den var den i originalskick och en riktigt tråkig ”gubba-bil”, säger Petra, som efter affären körde direkt in i garaget därhemma och stängde in sig med sin nya bil. Det tog en vinter men när hon kom ut igen var hennes nya BMW stylad till oigenkänlighet.

Mest iögonfallande var motorhuven som motivlackats med ett vackert kvinnohuvud över hela ytan och med det blonda hårsvallet löpande längs bilens sidor.

Med den blåtonade kvinnan på motorhuven, Petra själv bakom ratten och den personliga nummerskylten med ”PETRA P” var smeknamnet Blue Lady snart givet. Både på bilen och på Petra själv.

Men det behövdes fler ansiktslyftningar innan Petra var riktigt nöjd- i alla fall tillfälligt.

Bilens standardfälgarna på 16 tum byttes ut mot 19-tummare, de statusfyllda BMW-emblemen fick stryka på foten, förutom det i fronten, och ett häftigt body-kit gjorde bilen ännu mer personlig, liksom de flockade dörrsidorna och instrumentpanelen. Och så pedalerna, växel- och handbromsspak i borstad aluminium.

Nackstödens baksidor och solskydden fram har dessutom fått inbyggda DVD-skärmar medan sidoblinkers, dörrhandtag och lås har plockats bort. Så nu gäller det att ha färska batterier i fjärrkontrollen för att överhuvudtaget komma in i bilen.

Den eleganta konstläderklädseln är tonad i grått och mörkblått och har texten Blue Lady på nackstöden.

- Skinnklädseln har mamma sytt om och det blev jättebra, säger Petra, som redan första året efter ombyggnaden blev så uppmärksammad att hon fick delta i en landsomfattande turné arrangerad av en motortidning och  med ett 50-tal andra stylade bilar. I programmet ingick utställningar och cruising på olika orter längs vägen och Petra vann flera priser för sin Blue Lady. Bland annat för ”Best female ride” (bästa tjejbil).

Men hon hann inte köra så många mil med sin nystylade BMW innan det var dags för nästa ombyggnad. Redan efter ett knappt ett år körde hon in i garaget igen för att göra Blue Lady ännu häftigare. Det tog en vinter till.

- Framförallt ville jag ha wide body, säger Petra, men hon nöjde sig inte med det.

När hon rullade ut ur garaget igen var Blue Lady återigen totalt förändrad. Förutom att bilen blivit bredare hade den också, på sätt och vis, förlorat sin tidigare identitet eftersom den blå damen på motorhuven var borta. Nu satt där istället en svart motorhuv i kolfiber. Även taket och bakluckan är numera draperade med kolfiber.

Petra hade fått nog av sällskapet med den blå damen och tycker bilen är vackrare nu även om hon inte tänker göra sig av med ladyn. Den motorhuven hänger numera som ett konstverk i stylinggaraget.

Det som framförallt gör Petra Petterssons blå BMW till en alldeles speciell bil är dock de nya fälgarna. Istället för originalfälgarna på 16 tum har den nu försetts med nästan ”cykelstora” fälgar på 22 tum.

- Det blev en hel del jobb innan vi överhuvudtaget fick plats med de nya hjulen. Bland annat fick vi kapa tröskellådorna, säger Petra.

Hennes Blue Lady torde vara den enda bilen i hela Europa i BMW:s 3-serie som har så stora hjul.

 - Men den har nog blivit lite ”tröttare” och presterar inte lika mycket med nya de stora hjulen, tillägger hon.

För att inte bilen skulle se ut som ett terrängfordon på sina höga hjul var det dessutom nödvändigt att bygga på dess nederkant hela vägen runt för att få den att se lägre ut.

Petra har dock inte ensam klarat av hela ombyggnaden utan påpekar att hon haft god hjälp av både sambon Bosse och goda vänner.

Och den isblå BMW väcker förstås stor uppmärksamhet ute på vägarna. Hon försöker köra så mycket som möjligt men behandlar sin blå dam ganska varsamt. När vintern kommer ställer hon in bilen i garaget.

Och någon shoppingbil är det definitivt inte fråga om. Inga matkassar får plats. Till affären kör Petra med en annan bil eftersom BMW:s bagage redan är upptaget av den jättelika stereoanläggningen med åtta högtalare. Slutsteget och två stora bashögtalare fyller hela bagageutrymmet.

Efter den andra ombyggnaden deltog Petra i en ny Sverige-turné.  Hon har visat upp sin bil på flera utställningar, bland annat Skandinaviens största bil- och mc-mässa för entusiaster, ”Bilsport Performance och Custom Motor Show” på Elmia. Och totalt har hon erövrat tretton priser för sin vackra Blue Lady, som skiftar färg som en kameleont allt efter ljuset. I sol och dagsljus är bilen gnistrande blå medan den när skymningen faller får en mer titangrå lyster.

- Jag gav lackeraren fria händer att välja nyans och det blev verkligen jättebra, säger Petra.

Men nu får det vara nog med ombyggnation och styling för Petra. Nu är hon nöjd med sitt verk och att styla en bil så extremt som hon gjort kostar både arbete och pengar. Efter en snabb genomräkning konstaterar Petra att hon nog lagt ned 400 000 kronor på sin BMW, inklusive inköp.

Då gäller det att ha roligt för pengarna.

- Så nu skall jag bara åka omkring och njuta, säger Petra.

 

FAKTARUTA:

BLUE LADY

Märke: BMW

Årsmodell: 1999

Modell: 328 i

Motor: Rak sexa. 2,8 l.

Effekt: 193 hk

Fälgar: 22 tum

 

Tillbaka

 

Home