(Allas aug. 2014)

Ingen trodde på Helenas dröm. Först när hon efter 25 år återfann sin gamle barndomsvän gick den äntligen i uppfyllelse. I dag driver Helena och hennes Fredrik sin lilla mysiga fiskrestaurang i en ombyggd fiskebåt vid kajkanten i Halmstads hamn. Men vägen dit var minst sagt dramatisk.

 

AV STEFAN LUNDBERG

FOTO: CHRISTEL LIND

 

 

Det är en stilla sommarmorgon. Nissans vatten ligger kav lugnt och om en stund väntas de första lunchgästerna. Vi kliver över den smala landgången och går ombord på MS Sunshine. Helena är i full gång i köket och Fredrik dyker upp från de privata utrymmena under däck. Vi slår oss ned vid ett av de rustika fernissade mahognyborden i salongen där skeppslyktor i mässing hänger från taket.

I sex år kämpade Helena Stålgren och Fredrik Norberg med renoveringen av den 50 år gamla fiskebåten Orskär, som i dag är ett fartyg i toppskick och en populär flytande restaurang.

Men för att ta det från början. Alltsammans började med en nattlig dröm som Helena hade för tio år sedan.

– Jag drömde att jag stod på ett fartygsdäck och tittade ut över vattnet. Jag hade en massa verktyg omkring mig och en man vid min sida. Vi skulle bygga om den där båten till ett café, berättar Helena.

– Det var en mycket stark dröm och jag kände att jag ville göra verklighet av den, men det var ingen annan som tände på idén.

Helena tvingades lägga sin dröm åt sidan. Men hon kunde inte glömma den och tre år senare hände det som gjorde att hon kunde väcka liv i den igen.

En dag plingade det till i hennes dator.

”Helena, kommer du ihåg mig?” stod det i mailet som visades på hennes datorskärm. Det var Fredrik, Helenas barndomskamrat från skoltiden i Stockholms skärgård där de båda växte upp på varsin ö. Han hade hittat Helenas mailadress bland gamla skolkamrater på Internet.

– Och inte hade jag glömt Fredrik, säger Helena. Vi var bästisar och hängde ihop ända från första klass och upp till nian innan våra vägar skiljdes åt och vi så småningom skaffade familjer var och en på sitt håll.

– Jag var jättekär i dig, men du var inte ett dugg intresserad, säger Fredrik.

Helena var en pojkflicka som mest gillade att klättra i träd och ha träslöjd och bara ville ha Fredrik som kompis.

Men då de båda, efter ett halvårs flitig brevväxling på nätet, bestämde sig för att träffas igen var det andra känslor som gav sig till känna. Både Helena, som då bodde i Nyköping och Fredrik, som hade flyttat till Halmstad, var på väg att lämna sina tidigare förhållanden. Och när de möttes på ett café i Linköping blossade kärleken upp.

– Vi bestämde oss för att fortsätta träffas och efter en tid berättade jag för Fredrik om min dröm, säger Helena.

Och Fredrik var inte sen att haka på.

– Jag har själv alltid haft en gammal dröm om att skaffa en båt, kapa förtöjningarna, ställa mina skor på kajen och bara sticka iväg ut på havet, så jag tände direkt på Helenas idé, säger Fredrik.

Och för Helena stod innebörden av hennes dröm plötsligt helt klar.

– Plötsligt förstod jag att det var Fredrik som var den där mannen vid min sida i drömmen.

Efter det första omvälvande mötet blev det många resor mellan Halmstad och Nyköping innan Helena slutligen flyttade ned till västkusten. Då var det gemensamma projektet redan i full gång.

Så fort Helena berättat för Fredrik om sin dröm började han leta efter en lämplig båt.

– Jag satt hela dagarna framför datorn och sökte efter båtar på nätet och jag hittade skutor överallt, från Filippinerna till Söderhamn, innan jag till sist fann den perfekta båten, säger han.

Det var den gamla fiskebåten Orskär, som tidigare fraktat turister mellan Torekov och Hallands väderö och som nu låg mitt framför näsan på honom, i Halmstads hamn.

Fredrik slängde sig på telefonen och ringde Helena och dagen därpå, i december 2007, var affären ett faktum. Sommaren därpå var renoveringsarbetet i gång.

Båten var i dåligt skick efter att ha legat oanvänd och övergiven vid kajen i över sex år.

– Vi visste båda att vi hade framför oss ett stort och svårt jobb som skulle kosta mycket blod, svett och tårar, säger Helena och Fredrik.

Men de har kämpat sida vid sida för att få den gamla fiskebåten i skick.

– Medan andra suttit framför TV:n på kvällarna har, efter våra vanliga arbeten, gått ned till båten och jobbat. Kväll efter kväll och varenda helg.

18000 arbetstimmar och över tre miljoner kronor har Helena och Fredrik lagt ned på sitt drömprojekt innan MS Sunshine, som båten nu heter, i maj i år kunde öppnas för de första restauranggästerna.

Men ett par gånger har deras drömprojekt varit nära att gå i stöpet.

Redan den första sommaren, när renoveringsarbetet var i sin linda, kom den första prövningen.

– Vi höll på och jobbade som vanligt en dag på båten då vi plötsligt hörde ett oljud från maskinrummet. När vi öppnade dörren forsade vattnet in. Båten hade sprungit läck, berättar Fredrik.

Olyckligtvis sammanföll dessutom olyckan med ett strömavbrott i hamnen som gjorde att inga länspumpar fungerade. Fredrik och Helena tvingades stå på kajen och se sin fiskebåt gå till botten.

– Men vi höll modet uppe och bestämde oss direkt för att inte ge upp. Båten skulle bärgas, säger Fredrik.

 Och tre veckor senare låg MS Orskär, eller Sunshine, vid sin kajplats igen och renoveringsarbetet kunde fortsätta.

Och riktigt illa kunde det ha gått när Fredrik en mörk vinterkväll förra året, då han jobbade med båten, snubblade på kajen och föll på huvudet i det iskalla vattnet.

– Det var minus elva grader i luften och jag föll genom den tunna ishinnan som låg på Nissans vatten, berättar Fredrik.

– Kylan gjorde att jag snabbt förlorade känseln i både armar och ben och jag lyckades inte ta mig till den stege som fanns 15 meter längre bort. 

 Ett par män på kajen hörde till sist Fredriks rop på hjälp och lyckades lokalisera honom i mörkret. Det blev hans räddning. Sedan männen lyckats få ned en räddningsstege i vattnet kunde Fredrik i sista stund ta sig upp ur det kalla vattnet.

– Jag kände att det var bråttom och jag vet att jag tänkte att det vore snöpligt att sluta sina dagar på det sättet.

Den 30 maj i år klockan 15 på eftermiddagen gick elenasHelenas dröm slutligen HHelenas dröm slutligen i uppfyllelse. Då slogs dörren upp till Restaurang Sunshine med plats för 20 gäster ombord i båtens nybyggda salong och ungefär lika många på uteserveringen på kajen. Den flytande restaurangen blev snabbt ett attraktivt vattenhål för Halmstadborna och nästan varje dag sedan premiären har det varit fullbokad

Som sig bör på en fiskebåt är det också fisk och skaldjur som dominerar menyn. Fisksoppa och gubbröra är gästernas favoriter och det som Fredrik mest får balansera över den smala landgången med i sin nya roll som servitör nu när renoveringsarbetet är över. Han är också bartender ombord och diskare medan Helena mest håller till vid spisen i köket.

Men för två äventyrare som Helena och Fredrik kan vad som helst hända. Ingen vet hur länge MS Sunshine ligger kvar vid kajen.

– Nu när min dröm gått i uppfyllelse så är det kanske dags att låta Fredrik förverkliga sin. Vill vi så kan vi surra fast allt ombord och segla iväg på 30 minuter, säger Helena.

Så kanske ställer de sina skor på kajen en dag, kapar förtöjningarna och sticker i väg ut på världshaven.

Helena och Fredrik har döpt sitt företag till Gamla Vänners Skepp (Old Friendship på engelska) Och inget namn kan väl vara mer passande för två gamla barndomsvänner som återförenats efter ett kvarts sekel.

 

MS Sunshines populära gubbröra:

Ingredienser:

3 st sillfiléer (antingen inlagd sill eller matjessill)

1 st rödlök

2 st ägg hårdkokta

1 msk kapris

1 st dill

1 st gräslök

1 dl majonnäs

2 msk crème fraiche

Delikatessknäckebröd och syltade tranbär till servering.

 

1. Skär sillfiléerna i tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Skala och hacka äggen. Hacka kaprisen. Finhacka dill och gräslök.
2. Blanda alla ingredienserna till röran väl. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera gärna på knäckebröd och med syltade tranbär till.

 

 

 

Fredrik Norberg

Ålder: 48 år

Bor: I Halmstad

Gör: Driver restaurang på en ombyggd fiskebåt

Familj: Sambo och snart gift med Helena.

Tre barn, fem barnbarn.

Intresse: Älskar havet och båtar och att laga

allt som går sönder.

 

Helena Stålgren

Ålder: 48 år

Bor: I Halmstad

Gör: Driver restaurang på ombyggd fiskebåt

Familj: Sambo och snart gift med Fredrik.

Fyra barn, tre barnbarn

Intresse: Bygga, renovera,skriva, måla, mat och dryck

 

Följ livet på MS Sunshine här:

http://projektsunshine.blogg.se/2008/july/

 

Tillbaka

 

Home