(Göteborgs-Posten febr. 2009)

 

 

Rättvisan behåller sitt grepp om honom. Den smått legendariske f.d. överåklagaren Brynolf Wendt, 83 år, har blivit lekman och sitter i domstolen som landets äldste nämndeman.

 

Av Stefan Lundberg (text o foto)

 

 

Det är över tre decennier sedan vi träffades första gången. Då kom han till rätten med sin hemstickade blå mössa neddragen över öronen och lagboken i en Domus-kasse. Den här gången ses vi över en kopp kaffe på ett av Halmstads mest populära fik. Brynolf berättar minnen ur sitt ymniga yrkesliv och blir så engagerad att den läckra apelsinbiskvin blir liggande kvar halväten på sitt fat. Det blir burleska historier från tiden som landsfiskal i femtiotalets Norrbotten och om raffinerad advokatyr i jakten på sinnrika skattebrottslingar. Brynolf Wendt har hunnit med en lång och skiftande karriär. Inte bara som polischef och åklagare. De flesta minns honom säkert som färgstark bisittare i TV-programmet Efterlyst och som partiledare i seniorpartiet SPI. Men han har också jobbat som förlagsredaktör och en gång var han faktiskt snubblande nära att bli präst. Bokstavligt talat

Med hög och ljudlig stämma gräver han bland minnena och runt omkring oss tystnar då och då skramlet av kaffekoppar och bakelsefat. Brynolf Wendt har alltid varit en mästare på att få folk att lyssna.

Han föddes 1925 på självaste julafton och vaggan stod i Gamlestaden i Göteborg. Där gjorde han också sina första lärospån vid Vasa Högre Allmänna Läroverk för gossar.

 Pappa Anders var civilingenjör och gick bort i unga år.

- Jag var bara fyra år gammal och mamma Elsa, som var heltidsarbetande sjuksköterska, kunde inte ensam ta hand om mig. Därför fick jag bo hos släktingar. Först hos farmor och farfar och sedan, när även de var borta, hos en farbror. Jag kan inte påstå att min barndom var lycklig och det har satt sina spår i form av ett drag av svårmod som följt mig genom hela livet, säger han.

Att han skulle välja polis- och åklagarbanan var ingen självklarhet. Egentligen ville han bli yrkesmilitär, men kriget tog slut och militäryrket förlorade lite av sin glans.  Så fick han ögonen på en reklambroschyr om att jobba som landsfiskal.

- Det kom väldigt lägligt. Jag hade precis slutat skolan och skulle börja tänka på en yrkeskarriär, så jag slog till.

Sitt första jobb fick han som landsfiskal i Kalix.

- Där rådde understundom rena vilda västern. Jag fick snabbt lära mig att hembränning och jaktbrott var något man såg mellan fingrarna på. Och när det då och då utbröt slagsmål på stadshotellet gällde det att passa sig så att man inte själv åkte på stryk.

Men Brynolf pluggade vidare till en jur. kand och efter en period bland annat som stadsfiskal i Göteborg kom han till Halland som länsåklagare. 1989 avslutade han sin juridiska yrkeskarriär efter fyra år som överåklagare i Göteborg.

Bland mycket annat har han gjort sig känd som skattesmitarnas skräck. Och han sticker inte under stol med att han under årens lopp skaffat sig en och annan fiende bland landets företagare. Men han ger den svenska skattepolitiken skulden för den grova ekonomiska brottsligheten.

- Våra höga skatter och det krångliga skattesystemet är för kriminaliteten vad gödsel är för jordbruket, säger han träffsäkert och visar att den gamle skatteåklagaren fortfarande kan visa tänderna.

Kanske är det hans egen jobbiga barndom som gör att han ändå alltid haft förståelse för de svaga och utsatta i samhället.

 - Jag har inte svårt att förstå människor som begår brott och jag skulle aldrig kunna svära på att jag inte själv skulle kunna hamna i samma situation, säger han.

Och möjligen var det samma mekanism som ledde till att han mitt i karriären drabbades av religiösa grubblerier och började studera teologi.

- Jag växte upp i en högkyrklig miljö. Farmor och farfar var schartauaner, och jag ville bli präst för att på ett bättre sätt än som åklagare kunna visa människor på den rätta vägen.

Teologistudierna tog dock så hårt på krafterna att prästplanerna fick skrinläggas. Men en dag stod han ändå i predikstolen. Församlingsprästen i Söndrum utanför Halmstad hade upplåtit sin kyrka åt den kände åklagaren. Brynolf minns dagen med fasa.

- Jag blev utstyrd i en på tok för stor vit kåpa och i trappan upp till predikstolen snubblade jag och föll omkull med ett brak. Papperen med min predikan spreds omkring på kyrkgolvet , berättar han. Och nu kan han skratta åt det.

Men då. Dödsförskräckt och på darrande ben lyckades han genomföra sin predikan men ännu i dag vet han inte om de höga polischeferna som bänkat sig alldeles under predikstolen märkte något.

En klassiker är också hans jultal i programmet Efterlyst för femton år sedan då han med domedagsröst och varnande exempel uppmanade svenska folket till ett julfirande utan våld. Inslaget kan fortfarande ses på videosajtenYoutube på internet.

I sju år medverkade han i det populära TV-programmet innan han lämnade över till Leif GW Persson för att själv ägna sig åt partiledarskapet i SPI, ett engagemang som han ångrar i dag.

-  Man kunde inte hålla sams inom partiet och till sist tröttnade jag på allt bråk och hoppade av, säger Brynolf.

Han sitter dock kvar som partiets representant i landstinget och kommunfullmäktige i Halmstad. Och det var i SPI:s namn han för två år sedan valdes till nämndeman i Halmstads tingsrätt. 

En del av de gamla juristkolleger tycker förstås att han tagit ett märkligt steg i karriären.

-  Men det är intressant att få se domstolen inifrån nu när kriminaliteten bara ökar och allt färre brott klaras upp, säger Brynolf Wendt.

Och han avslöjar att det faktiskt hänt att han i sin nya roll i domstolen mött en och annan av sina gamla ”kunder” från åklagartiden.

 

 

   

 BRYNOLF VITALIS WENDT:

Ålder: 83 år

Född: i Gamlestaden i Göteborg

Yrke: F.d. överåklagare, nämndeman

Bor: I villa vid havet i Halmstad

Intressen: Bryggsegling i sin Maxi 68

 

Tillbaka

 

Home