(Allas mars 2008)

 

 

 

Allt verkade så perfekt! Efter år av misshandel och övergrepp hade Maria äntligen funnit en ny livspartner. Den charmige norrmannen som hon träffade på nätet hade allt hon sökte. Men snart gick sanningen upp för henne. Frank var inte den hon hade trott.

 

Av Stefan Lundberg

Foto: Niklas Henrikczon

 

 

 

 

På nätets datingsidor kallade han sig 36-årig jurist och livvakt. Han visade upp sig på bilder med bar överkropp och spända muskler och framför dyrbara lyxbilar. Men i själva verket var han 51 år, gift och småbarnsfar.  Han var en av vår tids största sol- och vårare. En modern Raskenstam. På några år lurade han till sig nästan två miljoner kronor.

 

32-åriga Maria är konstnär och en av många kvinnor som föll för den stilige norrmannens charm. Hon hade lyckats ta sig ur ett äktenskap infekterat av våld och börjat se sig om efter en ny livskamrat. Efter att tidvis ha tvingats söka skydd hos kvinnojouren hade hon fått livsgnistan tillbaka. På internet hoppades hon finna mannen som skulle bli början på hennes nya liv. Bränd av sitt tidigare förhållande tyckte Maria att datorn var ett säker sätt att hitta en ny partner. Där kunde man lära känna varandra först innan man tog steget till en första träff. Hon ville inte råka ut för ännu en våldsam man. Nu skulle allt bli bra.

Vi har bestämt träff med Maria på 23:e våningen i Hotel Gothia Towers glasskrapa. Det är svårt att slita blicken från den svindlande utsikten över Göteborg. Men Marias gripande berättelse fångar oss. Hon berättar hur hon lade ut sin profil med bild och beskrivning av sig själv på kontaktsidan e-kontakt och hur hon en dag fick ett mail från Frank.

- Han skrev att han var 36 år och jurist och att han hade ett livvaktsföretag. Han verkade väldigt seriös, säger Maria.

Efter ett par veckors intensiv kontakt via mail och chatsidor lämnade hon ut sitt telefonnummer. Och telefonsignalen lät inte vänta på sig.

- Han måste ha kastat sig från datorn och direkt på telefonen. Det blev ett långt samtal. Jag sa med en gång att jag var ute efter en fast seriös relation och han svarade att det var han också. När han sedan berättade att han tidigare levt i ett problemförhållande så tänkte jag att det här kanske är mannen som kan förstå min situation och hur jag har haft det. Det var perfekt, säger Maria.

Hon blev inviterad till hans stora flotta hus, en före detta prästgård, i Halland och redan samma kväll tog hon sin bil och körde dit.

I dörren möttes hon av en brunbränd, stilig och vältränad man, som överöste henne med komplimanger. Han var omtänksam och artig och visade henne runt i huset som var mycket påkostat med privat gym, solarium, bastu, bubbelbad och tjusig inredning. Och på gården stod dyrbara bilar. BMW och Jaguar.

- Jag fick veta att han även hade hus i Spanien och det dröjde inte länge innan han föreslog att vi skulle gifta oss där och att han ville ha barn med mig. Jag tänkte att det här var alldeles för bra för att vara sant, säger Maria, som kände hur känslorna för den nye mannen började bubbla inom henne.

Frank invaggade henne i en behaglig trygghet. Han var så förstående för hennes problem och verkade så stabil och mogen. Han hade allt det där hon hade saknat i sitt tidigare äktenskap.

När Maria berättade att hon var konstnär och började tala om sitt måleri blev han plötsligt också väldigt konstintresserad och fråga om hennes tavlor och hur mycket hon brukade sälja dem för.

- Det var ingenting som jag tyckte var konstigt just då, men det var en sak som slog mig direkt när jag steg in genom hans dörr. Han såg äldre ut än 36 år. Snarare 45, säger Maria. Men hon sa ingenting.

Egentligen hade hon tänkt åka hem igen samma kväll. Men Frank övertalade henne att stanna. Han bjöd på vin och de badade i bubbelpoolen tillsammans. Maria stannade över natten och när hon åkte hem dagen därpå hade de inlett en kärleksrelation.

- Jag var kär, säger Maria.

Frank ringde varje dag och helgen därpå träffades de båda på nytt. Men då hade en svag känsla av tvivel börjat gro i Maria. En liten gnutta misstänksamhet kom smygande. 

- Jag tyckte han var överdrivit engagerad i vårt förhållande. Han sa till om med att eftersom jag var muslim så skulle han också konvertera. Och så pratade han väldigt mycket om sig själv. När han sedan berättade att han hade en son tyckte jag det var konstigt att han inte sagt det tidigare. Jag hade ju berättat om mina barn.

Men Maria litade fortfarande på sin nya kärlek. Inte heller när han började tala om hur populär hennes konst skulle kunna bli i Norge och erbjöd sig att ordna ett vernissage för henne i Oslo anade hon vad som höll på att hända.

- Han sa att det skulle kosta 50 000 och när jag svarade att jag inte hade så mycket sa han bara: ”Fixa så mycket Du kan, så ordnar jag resten.”

Maria satte in 8 000 kronor på Franks konto och lovade betala ytterligare 2000 senare. Men när han fått pengarna var det som om hans ton förändrades..

- Plötsligt var han inte så engagerad i vårt förhållande längre. Han hörde inte av sig, kom med en massa undanflykter när jag ville att vi skulle träffas och han ringde bara när han behövde något, säger Maria.

Hon började få en känsla i magen av att allt inte stod rätt till. Ändå trodde hon inte på sin väninna när hon en dag berättade att hon trodde sig ha sett Frank i TV-programmet Efterlyst och att han jagades av polisen för att ha lurat en massa kvinnor att satsa pengar i falska hus- och casinoaffärer.

- Jag kunde bara inte tror att det var sant, säger Maria.

Så när Frank någon dag senare ringde och sa att han hamnat i knipa och ville bli hämtad trodde hon inte att det var något som hade med henne att göra.

- Han stod med packad väska ute på vägen och såg helt förstörd ut. Jag tyckte synd om honom, säger Maria, som fortfarande inte anade att mannen som satt i hennes bil var den efterlyste storbedragaren och att hon själv var ett av hans offer.

De tog in på hotell i Göteborg och fortsatte nästa dag till Örebro för ännu en hotellnatt innan  Frank ville bli avsläppt för att fortsätta till Norge.

- Jag tyckte det var egendomligt att han skrev in oss i mitt namn på hotellen, säger Maria, som kände sig illa till mods då hon körde hemåt igen.

 Vem var egentligen mannen hon hade tänkt satsa sitt liv på? Vad var det han hade gjort? Tankarna snurrade i hennes huvud. Hon litade inte på honom längre och när hon kom hem igen satte hon sig framför TV:n för att titta på reprisen av Efterlyst. Då rasade allt för henne.

Väninnan hade haft rätt. Det var hennes Frank som var den efterspanade sol- och våraren, som lurat ett stort antal kvinnor på miljontals kronor.

Två månader hade gått sedan Maria trodde sig ha hittat sitt livs stora kärlek och nu gick hela sanningen upp för henne.

-  Jag blev förstås jätteledsen, men ändå mest förbannad. Och jag tänkte: Så dum jag har varit, säger Maria.

När hon sett TV-programmet tog hon telefonen och ringde Franks mobilnummer. Hon konfronterade honom med vad hon just fått veta.

- Men han blånekade och sa att han var oskyldig. Och plötsligt hörde jag bara hur han svor till och så bröts förbindelsen.

Den 51-årige sol- och våraren hade gripits av polisen mitt under samtalet. Mannen som, bakom ryggen på sin egen hustru, förfört och lurat massor av kvinnor, satt äntligen bakom galler. Då han ställdes inför rätta framkom det att han inte bara var penninghungrig utan också sexmissbrukare.

I dag vet Maria att hon känslomässigt drabbades mycket hårt men att hon i jämförelse med många av de andra kvinnorna kom lindrigare undan ekonomiskt.

När Frank greps av polisen befann han sig inte alls i Norge utan hemma hos en annan bedragen kvinna i Stockholm.

Ett par dagar efter det ödesdigra telefonsamtalet ringde Marias telefon.

- Jag blev mycket förvånad när jag såg att det var Franks mobilnummer, säger Maria.

När hon svarade fick hon förklaringen. Rösten i den andra änden tillhörde en kvinna i Stockholm som hette Lena. Det var hos henne Frank var då polisen hittade honom. Och i sin garderob hittade Lena Franks mobiltelefon. Den var full av telefonnummer och sms med giftemålslöften till en mängd kvinnor. En av dem var Maria. Själv hade Lena lurats på över 100 000 kronor sedan Frank lovat gifta sig med henne. Maria fick höra hela Lenas historia.

- Jag blev chockad! Det var precis samma historia som min. Varje detalj hon berättade var som ett knivhugg i hjärtat på mig.

Efter det som hände drabbades Maria av en djup depression.

- Jag mådde jättedåligt och kunde inte måla på ett halvår. Jag var helt apatisk. Gjorde ingenting.Ville ingenting. Frank var den som gav mig livsgnistan tillbaka efter allt jag hade gått igenom. Men det var också han som tryckte ned mig i botten igen, säger Maria.

I dag har hon återhämtat sig. Inspirationen är tillbaka och hon målar igen. Men någon ny relation är hon inte intresserad av.

- Jag kan inte påstå att jag hatar män. Men jag litar inte på någon och jag vill inte träffa någon. I alla fall inte på länge….

Sol- och våraren Frank dömdes till fem års fängelse för grovt bedrägeri och hans flotta hus såldes på exekutiv auktion.

 

Fotnot: Kvinnorna i artikeln heter egentligen något annat.

 

Tillbaka

 

Home