(Göteborgs-Posten Motor febr. 2008)

 

 

En ulv i fårakläder? 

Jan Anders Bengtssons 40 år gamla Volvo är inte precis någon vanlig Svensson-bil. Cabbad och klädd med rosa teddypäls väcker den stor uppmärksammhet överallt där den dyker upp. Och den är garanterat landets mest klappade bil.

 

Av Stefan Lundberg

Foto: Björn Olsson

 

 

 

Under den lurviga ytan döljer sig en gammal goding - en Volvo 142 av 1967 års modell. En veteranbil, som inte minst på grund av sin höga ålder, är värd en egen mässa. Att någon av bilens genom åren 20 ägare dessutom tagit sig för att lyfta av taket och förvandla den gamla Volvon till en läcker cabriolet gör den inte mindre intressant. Och så grädden på moset. Den rosa pälsbeklädnaden! Undra på att folk håller på att köra i diket av pur förvåning då man möter ”Rosa fluffen”, som bilen numera kallas.

GP Motors reportageteam fick en oförglömlig, provtur en söndagsförmiddag genom ett sömndrucket Tvååker där bilen numera har sin hemvist. Ett par nymornade tonåringar är nära att sätta mosbrickan i halsen utanför korvkiosken och några bilister vrider på nackarna så de håller på att fara rakt över byns enda rondell.

 Alltsammans började med ett examensarbete för ett par år sedan. Den cabbade Volvon ägdes då av gymnasieeleven Linda Jansson i Kode.

- Jag fick syn på den på en parkeringsplats. Presenningen som legat över den som skydd hade blåst av. Bilen var ett vrak men jag tyckte den såg fräck ut så jag sökte upp ägaren och gav ett bud. Jag fick den billigt, berättar Linda, som då gick fordonslinjen på Mimers Hus gymnasium i Kungälv.

Hon satte igång med renoveringen av sitt fynd. Det var mycket som måste göras för att den gamla Volvon skulle bli körduglig. Motor, framvagn och bromsar fick bytas och elsystem krävde en helrenovering.

Linda bestämde sig för att dokumentera renoveringen och göra hela projektet till sitt examensarbete. Den originella idén att klä sin skapelse i päls fick hon på en bilskrot.

- Jag var där för att leta delar till bilen då jag fick syn på en Volvo 245 utstyrd på just det sättet och som nu hade hamnat på bilkyrkogården, säger Linda.

När hon bestämt sig köpte hon ett antal meter rosa teddypäls som hon fäste på bilen med kontaktlim. Också invändigt fodrades Volvon med teddy, men där i lila färg.

Succén var given och bilen, med registreringsbostäverna  ADB, som Linda Göteborgs-vitsigt döpte till ”Abdull”, blev föremål för en sällan skådad uppmärksamhet. Anbuden har haglat över alla ägarna.

Linda fick bästa tänkbara betyg, MVG, för sitt examensarbete och innan hon sålde bilen hann hon med att använda den både på sin egen och pojkvännens och studentexamen.

När ”Abdull” i somras dök upp på internetsajten Blocket fick ett kompisgäng i Varberg ögonen på den.

- Vi slog till direkt säger Andreas Hjalmarsson, som tillsammans med kompisarna Fredrik och Andreas var på jakt efter en lämplig bil att visa upp på veteranbilsträffen Weels and Wings i Varberg.

ABDULL döptes om till ”Den rosa fluffen”  och blev ett av de stora dragplåstren på festivalen. Festivaldeltagarna drogs som flugor till ”fluffen” där musik strömmade ut genom den stora, likaledes pälsbeklädda, megafonen i baksätet.

Nackdelen med den lurviga veteranbilen är förstås att den är så väderkänslig. För vem ger sig väl ut i regnväder med päls? Inte nog med att man sitter oskyddat i den öppna cabben och själv blir blöt. Hela bilen blir genomvåt och torkar inte i första taget.

- Nej det här är en bil för vackra sommardagar. Och den är en riktig brudmagnet. Tjejerna tycker den är så gullig, säger Andreas och berättar att de tre kamraterna i julas också smyckade Volvon med julgranskulor och ljusslinga fört att skapa lite julstämning när man gled fram på gatorna i Varberg.

 

Att ”Den rosa fluffen” är populär kan man se på internet. Den finns med på videosajten Youtube.  Och på webb-sidan Garaget, ett forum för bilintresserade, hittar man närmare 200 kommentarer till den originella cabben.

- Det folk undrar mest är hur man bär sig åt för att hålla den ren. Den går ju knappast att köra  den genom en biltvätt så man får helt enkelt använda dammsugare, säger Andreas och tillägger att mössen också älskar att gömma sig i bilens gosiga päls. En och annan muslort har man fått torka bort.

Varhelst ”Den rosa fluffen” dyker upp stannar trafiken och folk höjer sina kameror och kommer fram och vill klappa bilen. Nyligen sålde Varbergstrion bilen till Jan-Anders Bengtsson i Tvååker, som nu tillsammans med flickvännen Helena, inte bara får glädjen att äga ”fluffen”, utan också måste ta hand om den aldrig sinande strömmen av spekulanter och beundrare.

- Folk ringer och vill låna bilen till möhippor och födelsedagsfester, säger Jan-Anders som tänker byta motor i bilen igen. Den gamla läcker nämligen olja.

Och visst längtar både han och flickvännen efter en varm och solig sommar så de får komma ut och känna lite vindrufs i håret både på sig själva och på sin långhåriga cabbe.

Ett stalltips för den som vill se bilen på nära håll är att bege sig till Weels and Wings i sommar. Där kommer den kramvänliga Volvon helt säkert att vara på plats, utrustad som sig bör med skrällande musik i megafonen, wunderbaum, svenska flaggor på bakflyglarna, blinkande växelspaksknopp, rattmuff, och raggartärningar i backspegeln. Till och med vindrutetorkarna är rosa.

Och i bagageutrymmet ligger taket- en prydligt hopvikt presenning- som snabbt skall kunna plockas fram för att täcka bilen när regnmolnen hopar sig på himlen.

”Den rosa fluffen” skall inte gå någon obemärkt förbi.

- Egentligen hade jag ju tänkt komma till Weels and Wings med min Caddilac -65:a, men nu blir det nog ”fluffen” istället – eller kanske båda, säger Jan-Anders.

 

  Faktaruta:

”Den rosa fluffen”

 

Bilmodell: Volvo 142

Årsmodell: 1967

Mätarställning: 28 000 mil

Kaross: Öppen

Originalfärg: Gul

Effekt: 55 kW

Yttre klädsel: Rosa päls

Inre klädsel: Lila päls

Antal ägare:20

 

 

Tillbaka

 

Home