(Göteborgs-Posten okt. 2013)

 

 

Sätt en kortlek i handen på Felix och han kommer garanterat att ge dig en magisk upplevelse!

Sjuttonårige Felix Fallkvist från Harplinge utanför Halmstad är, sin ålder till trots, en närmast fullfjädrad trollkarl. I våras vann han SM i kortmagi och nu köar publiken för att låta sig luras av honom.

 

AV STEFAN LUNDBERG

(text och foto)

 

 

Allt började när, den då 13-årige, Felix en kväll för några år sedan satt i TV-soffan i villan hemma i Harplinge och tittade på magikern Charlie Caper. Han bokstavligen trollbands av den skicklige illusionisten och hans konster och när han lite senare också fick uppleva honom live på gatuteaterfestivalen i Halmstad var han fast.

– Jag kunde inte få nog av magi och jag bestämde mig för att där skall jag också stå en dag och underhålla folk med mina trollkonster, säger Felix medan han skickligt kuperar sin kortlek så att korten flyger i en vid båge genom luften mellan hans händer.

I pojkrummet på andra våningen finns det mesta av vad en trollkarl kan behöva. Magiska ringar, mystiska rep och trollerikortlekar. Dessutom böcker och cd-skivor fyllda av sådant som skall få publiken att häpna.

– Men mest lär vi trollkarlar av varandra, säger Felix.

Ett par gånger i månaden åker han till Göteborg där han är en av de yngsta medlemmarna i  Göteborgs magiska klubb.

– Vi snackar magi och trollar för varandra och ibland kan man få tillåtelse att använda någon annans trix, säger Felix.

Han är också flitigt gäst på Göteborgs Spellbound Close-up Magic Club, som håller till på puben Haket på Första Långgatan och där publiken kommer så nära trollkarlen att man nästan kan känna hans andedräkt.

Själv är Felix en ivrig förespråkare för den minimalistiska magin. Gigantiska scenshower med itusågade damer, borttrollade magiker och publiken på avstånd är ingenting för honom.

– Magi gör sig bäst med små medel och på riktigt nära håll. Då handlar det mycket om att avleda åskådarnas uppmärksamhet och att få dem att titta åt fel håll, avslöjar han.

Och kvittot på att han lyckats trolla skjortan av sin publik fick han då han i Växjö blev svensk juniormästare i kortmagi. Dessutom kom han på tredjeplats bland seniorerna.

I somras gick också en annan dröm i uppfyllelse. Då var det Felix som stod där på Stora Torg i Halmstad och fick applåder på gatuteaterfestivalen.

Sedan dess har hans almanacka varit fulltecknad. Överallt vill man se den unge magikern uppträda. 

Men vägen dit har inte bara varit spikrak.

Efter sitt första möte med Charlie Caper klev Felix, uppfylld av sina magiska drömmar, in i en trolleributik i Halmstad och rensade hyllorna. Han började lusläsa trolleriböcker, dammsuga Internet och sluka allt som gick att komma över om trolleri och olika trix.

– När jag kom in i trolleributiken första gången hade jag ingen aning om vad jag skulle ha eller vad jag behövde. Jag ville bara trolla så jag plockade åt mig allt som verkade häftigt, säger han och berättar att det första trixet han lärde sig var att ”klippa av ett finger” med en så kallad fingergiljotin.

Men butiksinnehavaren, clownen och trollkarlen Gay Ljungberg från Halmstad visste vad Felix bäst behövde. Och hans råd blev avgörande.

”Du skall ha en kortlek”, rådde han. Och sedan dess är trollerikortleken och Felix oskiljaktiga vänner. Sin kortlek har han alltid med och så fort han får en stund över finslipar han sina kortkonster till stod glädje för den som råkar befinna sig i hans närhet.

Men alla har inte alltid varit lika entusiastiska över hans fingerfärdighet.

– När jag gick i nian på högstadiet var lärarna mycket irriterade på mig för att jag ständigt satt och höll på med mina trolleritrix under lektionerna. De hotade ofta med att ta kortleken ifrån mig, men jag lyckades övertyga dem om att utan den skulle jag inte kunna koncentrera mig överhuvudtaget. Då hade jag nog somnat. Kortleken var ju det käraste jag hade och jag utvecklade en förmåga att lyssna och tillägna mig undervisningen ännu bättre om jag samtidigt fick hålla på med mina kortkonster.

Men om lärarna var sura så var klasskamraterna desto mer förtjusta.

– Kortleken var det som gav mig ett värde. Jag tillhörde inte de populäraste bland skolkamraterna i grundskolan. Tvärtom var jag under flera år mobbad och utstött och gick mest för mig själv, berättar Felix.

Det var magin som förändrade hans liv. Man kan säga att han trollade sig in i kompisgänget.

– Plötsligt var jag någon. Någon som de andra såg upp till, säger Felix.

 Från att ha varit den som ingen brydde sig om blev Felix den som kunde något som ingen annan klarade.  Alla ville se honom trolla. Och Felix var inte sen att plocka fram kortleken när någon bad honom.

Han minns sitt första framträdande. Det var på skolavslutningen i nian. Han stod på scenen med sina trollkonster med skolkompisarna som publik framför sig.

– Det var en mycket speciell känsla! Det gjorde mig så glad att se hur fascinerade och förbluffade alla var inför det jag gjorde. Samtidigt fanns den där lilla oron över att något skulle gå fel. Att någon skulle avslöja hur jag bar mig åt.

En sak är Felix dock noga med att påpeka.

– Jag har aldrig låtit magin gå ut över skolarbetet. Tvärtom har jag utvecklat ett sätt att studera som fungerat. Eftersom jag har nästan två mil hem från skolan brukar jag plugga intensivt på skolbussen och all den tid som jag sedan får över använder jag till trolleriet.

Det gäller att öva varje dag om man inte skall bli ringrostig. Men det är inte bara fingerfärdigheten som är viktig och måste tränas.

– Den allra viktigaste egenskapen hos en trollkarl är nog det som kallas showmanship, alltså scenspråket och utstrålningen, konstaterar Felix, som redan är i full gång med att träna in det nummer han skall presentera vid nästa års SM i magi.

Och att hans framtid är utstakad behöver man inte tvivla på.

– Jag vill bli trollkarl på heltid, säger han bestämt.

 

 

Felix Fallkvist

 

Ålder:  17 år

Familj: Mamma Anna, pappa Gunnar, storebror Daniel,21

 Hunden Tyke, Katten Lelle och Kaninen Coco

Bor: Harplinge utanför Halmstad

Gör: Studerar på gymnasiets estetiska linje

Intressen: Trolleri och teater

Aktuell: Svensk juniormästare i kortmagi

 

Tillbaka

 

Home